Makowiec zakręcony to ciekawy i troszkę inny pomysł na te tradycyjne ciasto świąteczne. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób.
Makowiec wykonujemy na bazie ciasta drożdżowe dokładnie jak w tradycyjnym przepisie. Masę makową najlepiej przygotować samodzielnie. Jeśli nie masz maszynki do mielenia wykorzystaj już gotowy mak zmielony. Domowa masa makowa jest o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna niż gotowa.
Rozwałkowany placek drożdżowy smarujemy masa makową i wykrawamy paski ciasta. Jeden pasek zwijamy w rulonik, następnie owijamy go kolejnymi paskami. W ten sposób tworzy nam się po przekrojeniu wzór zebry.
Makowiec jak każde ciasto drożdżowe najlepiej wykonać w dniu kiedy chcesz podawać je na stół. Ciasto drożdżowe i masę makową możesz wykonać dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Natomiast formowanie ciasta i pieczeniu w dniu świątecznym. Zajmie Ci to kilka chwil i nie napracujesz się przy tym.
Makowiec zakręcony to doskonały pomysł dla osób, które uwielbiają eksperymenty w kuchni i niestandardowe rozwiązania. Pięknie się prezentuje i po przekrojeniu na pewno zaskoczy gości lub domowników. Smak jest cudowny, aromatyczny z mnóstwem bakalii i wilgotnym ciastem drożdżowym. Świetny pomysł na Boże Narodzenie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem.
MAKOWIEC ZAKRĘCONY
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki tortowej
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suchych
- 80 g cukru
- 250 ml mleka, ciepłego
- 2 żółtka
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 250 g suchego maku (może być już zmielony)
- 70 g cukru
- 1 1/2 łyżki miodu
- 100 g bakalii np. rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
- szczypta cynamonu
- 1 białko
- 1 łyżka masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ciepłej wody
Mak
zalewamy
wrzącą
wodę
lekko
ponad
poziom.
Odstawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Odsączamy
z
nadmiaru
wody
i
mielimy
dwukrotnie
w
maszynce
do
mięsa.
Używając
maku
zmielone
wystarczy
zalać
go
lekko
wrzątkiem
i
odstawić
do
wystudzenia.
Dodajemy
pozostałe
składniki.
Białko
ubijamy
i
dodajemy
do
masy.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski,
dodajemy
cukier
oraz
sól.
Wsypujemy
drożdże
suche
(ze
świeżych
wykonujemy
wcześniej
zaczyn).
Wlewamy
ciepłe
mleko,
żółtka
i
mieszamy.
Zaczynamy
wyrabiać
ciasto
wlewając
co
chwilę
roztopione
masło,
na
koniec
dodajemy
skórkę
z
cytryny.
Wyrabiamy
około
10
min.
Gotowe
ciasto
wkładamy
do
miski,
owijamy
folią
spożywczą
i
zostawiamy
na
około
1-1,5
godz
do
podwojenia
objętości.Wyrośnięte
ciasto
wykładamy
na
dobrze
podsypaną
mąką
stolnicę
i
wałkujemy
na
prostokąt
o
wym.
30-45
cm.
Smarujemy
białkiem
i
wykładamy
masę
makową.
Wzdłuż
krótszego
boku
wycinamy
paski
o
szerokości
około
5
cm.
Formę
o
średnicy
26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Jeden
pasek
zwijamy
w
rulonik
i
układamy
na
środku
tortownicy.
Następnie
Owijamy
drugim
paskiem
i
tak
do
wykorzystania
wszystkich.
Gotowe
ciasto
Przykrywamy
folią
i
zostawiamy
na
15-20
min.
do
napuszenia.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-45
min.
do
zarumienienia
wierzchu
ciasta.
Gotowe
wyciągamy
z
piekarnika
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wyjmujemy
z
formy
i
polewamy
dekoracyjnie
lukrem
(mieszamy
wszystkie
składniki
na
gęsty
lukier).
Komentarze
A jak zrobić zaczyna że świeżych drożdży
Troszkę mleka ciepłego, drożdże, cukier i mąka. Konsystencja powinna być jak kwaśne śmietany. Przykrywamy na 15 do wyrośnięcia
Jest super