Znajdź swój przepis

Makowiec zakręcony – przepis krok po kroku

5 grudnia, 2016

Makowiec zakręcony to ciekawy i troszkę inny pomysł na te tradycyjne ciasto świąteczne. Wykonanie jest proste a efekt jest niesamowity, przypominający ciasto zebra. Smakiem makowiec nie odbiera od tego przygotowanego w tradycyjny sposób.

Makowiec wykonujemy na bazie ciasta drożdżowe dokładnie jak w tradycyjnym przepisie. Masę makową najlepiej przygotować samodzielnie. Jeśli nie masz maszynki do mielenia wykorzystaj już gotowy mak zmielony. Domowa masa makowa jest o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna niż gotowa.

Rozwałkowany placek drożdżowy smarujemy masa makową i wykrawamy paski ciasta. Jeden pasek zwijamy w rulonik, następnie owijamy go kolejnymi paskami. W ten sposób tworzy nam się po przekrojeniu wzór zebry.

Makowiec jak każde ciasto drożdżowe najlepiej wykonać w dniu kiedy chcesz podawać je na stół. Ciasto drożdżowe i masę makową możesz wykonać dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Natomiast formowanie ciasta i pieczeniu w dniu świątecznym. Zajmie Ci to kilka chwil i nie napracujesz się przy tym.

REKLAMA:

Makowiec zakręcony to doskonały pomysł dla osób, które uwielbiają eksperymenty w kuchni i niestandardowe rozwiązania. Pięknie się prezentuje i po przekrojeniu na pewno zaskoczy gości lub domowników. Smak jest cudowny, aromatyczny z mnóstwem bakalii i wilgotnym ciastem drożdżowym. Świetny pomysł na Boże Narodzenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem.

makowiec przepis

MAKOWIEC ZAKRĘCONY

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suchych
  • 80 g cukru
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, roztopionego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 250 g suchego maku (może być już zmielony)
  • 70 g cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 100 g bakalii np. rodzynek, orzechów, skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
  • szczypta cynamonu
  • 1 białko
  • 1 łyżka masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA LUKIER:

REKLAMA:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ciepłej wody

Mak zalewamy wrzącą wodę lekko ponad poziom. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Używając maku zmielone wystarczy zalać go lekko wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dodajemy pozostałe składniki. Białko ubijamy i dodajemy do masy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz sól. Wsypujemy drożdże suche (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn). Wlewamy ciepłe mleko, żółtka i mieszamy. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając co chwilę roztopione masło, na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Wyrabiamy około 10 min. Gotowe ciasto wkładamy do miski, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wykładamy na dobrze podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wym. 30-45 cm. Smarujemy białkiem i wykładamy masę makową. Wzdłuż krótszego boku wycinamy paski o szerokości około 5 cm.
Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Jeden pasek zwijamy w rulonik i układamy na środku tortownicy. Następnie Owijamy drugim paskiem i tak do wykorzystania wszystkich. Gotowe ciasto Przykrywamy folią i zostawiamy na 15-20 min. do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy z formy i polewamy dekoracyjnie lukrem (mieszamy wszystkie składniki na gęsty lukier).

makowiec przepis makowiec przepis

makowiec przepis makowiec przepis makowiec przepis makowiec przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Ile tego cukru do masy? 11/2 czyli :D ?
    2 łyzki?

    1. 1 i 1/2 miodu oraz 70 g cukru :)

  2. Karolina says:

    A jak zrobić zaczyna że świeżych drożdży

    1. aneta Autor says:

      Troszkę mleka ciepłego, drożdże, cukier i mąka. Konsystencja powinna być jak kwaśne śmietany. Przykrywamy na 15 do wyrośnięcia

  3. ę za duży wyrósł inie był taki ładny ale za to jaki smaczny says:

    Jest super

  4. ę za duży wyrósł inie był taki ładny ale za to jaki smaczny says:

    Robiłam bardzo smaczny polecam tylko mnie troszkę za dużo wyrósł ale za to jaki smaczny

  5. A jeśli masa makowa gotowa z puszki to ile dodać?

    1. Ilovebake says:

      Jedna duża puszka powinna wystarczyć. Jeśli jest zbyt wodnista odsącz z nadmiaru płynu :)

  6. właśnie go robię i zobaczyłam ze w składnikach na ciasto napisane jest 2 żółtka. A w sposobie wykonania: „Dodajemy jajko i żółtko” Więc co w końcu? ;) Osobiście dodałam jajko i żółtko. Oby wyszło :)

    1. Ilovebake says:

      Chodzilo o zoltka to moj blad :) ale i tak wyjdzie nie jest to skladnik, ktory zniszczy ciasto :)

    2. Wyszło cudne. Wszyscy się nim zachwycają.! Polecam,:)

  7. Drożdży świeżych należy dodać 50g?

    1. Ilovebake says:

      Dokładnie :)

  8. wygląda świetnie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij