Zielony koktajl (smoothie) z awokado, szpinakiem, jabłkiem i bananem. Mega zdrowy i szybki w przygotowaniu. Doskonały na drugie śniadanie lub kolacje.
Szpinak ma działanie antynowotworowe i działa przeciw miażdżycy. Awokado jest to to owoc uznawany za tzw. super food. Kwasy tłuszczowe zawarte w nim chronią serce i obniżają poziom cholesterolu. O jabłku słyszałam kiedyś takie powiedzenie ” jedz jedno jabłko dziennie a będziesz omijać lekarza”. Banan za to zawierają mnóstwo potasu i obniżają poziom cholesterolu.
Kombinacja tych wszystkich składników sprawia, że zielony koktajl jest bombą witaminową. Nieprzetworzony, dokładnie wiesz z czego jest wykonany i co najważniejsze jest świeży.
Wodę kokosową możesz zastąpić zwykłą wodą lub dodać zamiennie jogurt naturalny.
Koktajl po wykonaniu przechowuj w lodówce zamknięty lub przykryty.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na smoothie.
ZIELONY KOKTAJL
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
ILOŚĆ: 2 szklanki
- 2 duże garście świeżego szpinaku baby
- 1 duże jabłko
- 1 awokado
- 1 banan
- 1 1/2 szklanka wody np. kokosowej
Szpinak przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Miksujemy na zdrowie :) Pysznie, zielono! to lubimy!