Znajdź swój przepis

Paluchy chlebowe

2 września, 2015

Paluchy chlebowe są wykonywane z identycznego ciasta jak na pizze. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Paluchy na zewnątrz są chrupiące, natomiast wewnątrz są mięciutkie. Doskonale smakują z przeróżnymi sosami. Ja podawałam z sosem na bazie pomidorów i papryki. Paluchy chlebowe możemy podawać jako przystawkę, świetnie sprawdzą się na przeróżne imprezy lub jak tzw. „czekadełko” przed głównym posiłkiem.

U mnie w domu zaraz po upieczeniu zjedliśmy wszystkie takie były pyszne. Najsmaczniejsze są niestety pierwszego dnia, a najlepiej jeść je zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Paluchy z czasem  zaczynają mieć mniej chrupiącą skórkę i warto je zjeść szybko.

Paluchy chlebowe w zależności jak lubisz intensywny smak możesz dodać więcej czosnku i soli. Ja soliłam je lekko przed pieczeniem. Jeśli lubisz możesz również dodać różne zioła np. bazylię, pietruszkę. Bardzo fajnie smakują z np. zupą krem lub jako dodatek do sałatek.

TUTAJ znajdziesz przepis na chlebek pizza.

paluchy chlebowe

PALUCHY CHLEBOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 1/4 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki oleju/ masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Ciepłą wodą zalewamy suche drożdże i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie być jednolite i gładkie. Ciasto wkładamy do dużej miski, owijamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
Napuszone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą noża lub radełka wykrawamy pasy o szer. 2 cm, następnie przekrawamy pasy na pół. Kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Owijamy folia i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy olejem z przeciśniętym czosnkiem i oprószamy lekko solą. Pieczemy w temp. 230 C przez ok.10-15 min do lekkiego zarumienienia wierzchu.

paluchy chlebowe paluchy chlebowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Smakowite J. says:

    Ale bym schrupała :)
    Pozdrawiam
    Iwona
    http://www.smakowitejadlo.com

  2. Delicious T. says:

    fajne na imprezkę :) przepis podkradam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij