Paluchy chlebowe są wykonywane z identycznego ciasta jak na pizze. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Paluchy na zewnątrz są chrupiące, natomiast wewnątrz są mięciutkie. Doskonale smakują z przeróżnymi sosami. Ja podawałam z sosem na bazie pomidorów i papryki. Paluchy chlebowe możemy podawać jako przystawkę, świetnie sprawdzą się na przeróżne imprezy lub jak tzw. „czekadełko” przed głównym posiłkiem.
U mnie w domu zaraz po upieczeniu zjedliśmy wszystkie takie były pyszne. Najsmaczniejsze są niestety pierwszego dnia, a najlepiej jeść je zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Paluchy z czasem zaczynają mieć mniej chrupiącą skórkę i warto je zjeść szybko.
Paluchy chlebowe w zależności jak lubisz intensywny smak możesz dodać więcej czosnku i soli. Ja soliłam je lekko przed pieczeniem. Jeśli lubisz możesz również dodać różne zioła np. bazylię, pietruszkę. Bardzo fajnie smakują z np. zupą krem lub jako dodatek do sałatek.
TUTAJ znajdziesz przepis na chlebek pizza.
PALUCHY CHLEBOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 1/4 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki oleju/ masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Ciepłą
wodą
zalewamy
suche
drożdże
i
zostawiamy
na
10
min.
Po
tym
czasie
dodajemy
przesianą
mąkę,
cukier,
sól
oraz
olej.
Wyrabiamy
ciasto,
aż
zacznie
być
jednolite
i
gładkie.
Ciasto
wkładamy
do
dużej
miski,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
podwojenia
objętości
ok.
1,5
godz.
Napuszone
ciasto
wykładamy
na
oprószoną
mąką
stolnicę
i
rozwałkowujemy
na
grubość
ok.
1
cm.
Za
pomocą
noża
lub
radełka
wykrawamy
pasy
o
szer.
2
cm,
następnie
przekrawamy
pasy
na
pół.
Kawałki
ciasta
przekładamy
na
wyłożoną
papierem
do
pieczenia
blachę.
Owijamy
folia
i
zostawiamy
na
pół
godz.
do
napuszenia.
Przed
pieczeniem
smarujemy
olejem
z
przeciśniętym
czosnkiem
i
oprószamy
lekko
solą.
Pieczemy
w
temp.
230
C
przez
ok.10-15
min
do
lekkiego
zarumienienia
wierzchu.
Komentarze
Ale bym schrupała
Pozdrawiam
Iwona
http://www.smakowitejadlo.com
fajne na imprezkę
przepis podkradam