Znajdź swój przepis

Murzynek z powidłami śliwkowymi

13 października, 2022

Sprawdzony przepis na murzynek z powidłami śliwkowymi. Mocno czekoladowe, puszyste i wilgotne ciasto z polewą na bazie gorzkiej czekolady.

Murzynek z powidłami śliwkowymi to bardzo prosty wypiek, który zawsze się udaje. Dzięki ubitym białkom ciasto jest lekkie i puszyste. Dodatek powideł śliwkowych nadaje ciastu pysznego smaku i aromatu.

Wierzch oblewamy polewą czekoladową, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Do ciasta możemy dodać drobno posiekane suszone śliwki lub kropelki czekoladowe.

Murzynek z powidłami uwielbiam w sezonie jesienno – zimowym do pysznej rozgrzewającej herbaty.

REKLAMA:

Na blogu znajdziesz kilka innych przepisów na murzynek.

murzynek z powidłami

MURZYNEK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

1 szklanka = 250 ml

Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtka, powidła i mieszamy trzepaczką. Przesiewamy wprost do miski mąkę razem z sodą oraz cynamonem. Mieszamy tylko do połączenia (nie dłużej). Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 12 x 28 lub nieco większej i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie wylewamy na wierzch ciasta.

murzynek z powidłami murzynek z powidłami

murzynek z powidłami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast powidła można dać inną konfiturę, np. dżem truskawkowy?

  2. Super ciasto właśnie zajadam do kawusi.
    Poproszę informację: Ile kalorii w 100g

    1. W 100g około 315kcal, wszystko zależy od składników których Pani użyła. Ja robiąc używałam między innymi mleka 1,5%. Wszystko też zależy od producenta, każdy ma inną kalorykę. Ale trzeba oscylować w różnicy 20-50kcal w 100g. Oczywiście moja kaloryka jest podana bez polewy :)

  3. Najwspanialszy murzynek jaki zrobiłam i jaki jadłam.Przepyszny! Polecam!
    Dziękuję za przepis <3

  4. Upiekłam z dodatkiem powideł (innego murzynka nie uznaję:) I do tego polewa czekoladowo rumowa. Na szczęście dałam to na szeroką blachę żeby mieć dość płaskie ciasto. Piekło się 30 minut. Tak jak oczekiwalam, jest dość suche-ot takie ciasto, kojarzy mi się z biszkoptem, który przecież się nasącza. Tym razem nie nasączam, a przekrawam w połowie i daje krem z czekolada (taki jak do kopca kreta) I już jest fajnie :) dzięki za przepis. Bałam się, że jest za rzadkie, ale właśnie z nim to tak jak z biszkoptami i wszystko elegancko 👍

  5. Długo szukałam przepisu na murzynka, który będzie idealny. Ten przepis okazał się dla mnie strzałem w dziesiątkę! Ciasto jest pyszne, miękkie, bardzo ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Wracam do tego przepisu :)

    1. Dziękuję bardzo :)

  6. Agnieszka says:

    A mogę prosić o napisanie Jak zrobić tą polewę z kremówki i czekolady. Bo przeczytałam dwa razy i nie widzę. Z góry dziękuję

    1. Dodałam do przepisu :)

  7. Ciasto pieczemy z termoobiegiem czy tryb góra-dół?

    1. Góra – dół :)

  8. Mega 🤤 wzbogaciłam tylko ciasto o tabliczkę gorzkiej czekolady do masy :)

  9. Ciasto przepyszne i dziękuję za przypomnienie przepisu???? Przyznam,że zamiast masla- cholesterol- dałam 20 dkg oleju slonecznikowego- i też super wyszło???? Pozdrawiam

  10. Czy zamiast masła może być margaryna?

    1. Tak :)

  11. Ok nie doczytałam. przepraszam

  12. Dzień dobry, a można prosić ile mąki potrzeba. Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij