Sprawdzony przepis na murzynek z powidłami śliwkowymi. Mocno czekoladowe, puszyste i wilgotne ciasto z polewą na bazie gorzkiej czekolady.
Murzynek z powidłami śliwkowymi to bardzo prosty wypiek, który zawsze się udaje. Dzięki ubitym białkom ciasto jest lekkie i puszyste. Dodatek powideł śliwkowych nadaje ciastu pysznego smaku i aromatu.
Wierzch oblewamy polewą czekoladową, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Do ciasta możemy dodać drobno posiekane suszone śliwki lub kropelki czekoladowe.
Murzynek z powidłami uwielbiam w sezonie jesienno – zimowym do pysznej rozgrzewającej herbaty.
Na blogu znajdziesz kilka innych przepisów na murzynek.
MURZYNEK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka o temp. pokojowej
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 150 g powideł śliwkowych
- 300 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtka, powidła i mieszamy trzepaczką. Przesiewamy wprost do miski mąkę razem z sodą oraz cynamonem. Mieszamy tylko do połączenia (nie dłużej). Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 12 x 28 lub nieco większej i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie wylewamy na wierzch ciasta.
Czy zamiast powidła można dać inną konfiturę, np. dżem truskawkowy?
Tak :)
Super ciasto właśnie zajadam do kawusi.
Poproszę informację: Ile kalorii w 100g
W 100g około 315kcal, wszystko zależy od składników których Pani użyła. Ja robiąc używałam między innymi mleka 1,5%. Wszystko też zależy od producenta, każdy ma inną kalorykę. Ale trzeba oscylować w różnicy 20-50kcal w 100g. Oczywiście moja kaloryka jest podana bez polewy :)
Najwspanialszy murzynek jaki zrobiłam i jaki jadłam.Przepyszny! Polecam!
Dziękuję za przepis <3
Upiekłam z dodatkiem powideł (innego murzynka nie uznaję:) I do tego polewa czekoladowo rumowa. Na szczęście dałam to na szeroką blachę żeby mieć dość płaskie ciasto. Piekło się 30 minut. Tak jak oczekiwalam, jest dość suche-ot takie ciasto, kojarzy mi się z biszkoptem, który przecież się nasącza. Tym razem nie nasączam, a przekrawam w połowie i daje krem z czekolada (taki jak do kopca kreta) I już jest fajnie :) dzięki za przepis. Bałam się, że jest za rzadkie, ale właśnie z nim to tak jak z biszkoptami i wszystko elegancko 👍
Długo szukałam przepisu na murzynka, który będzie idealny. Ten przepis okazał się dla mnie strzałem w dziesiątkę! Ciasto jest pyszne, miękkie, bardzo ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Wracam do tego przepisu :)
Dziękuję bardzo :)
A mogę prosić o napisanie Jak zrobić tą polewę z kremówki i czekolady. Bo przeczytałam dwa razy i nie widzę. Z góry dziękuję
Dodałam do przepisu :)
Ciasto pieczemy z termoobiegiem czy tryb góra-dół?
Góra – dół :)
Mega 🤤 wzbogaciłam tylko ciasto o tabliczkę gorzkiej czekolady do masy :)
Ciasto przepyszne i dziękuję za przypomnienie przepisu???? Przyznam,że zamiast masla- cholesterol- dałam 20 dkg oleju slonecznikowego- i też super wyszło???? Pozdrawiam
Czy zamiast masła może być margaryna?
Tak :)
Ok nie doczytałam. przepraszam
Dzień dobry, a można prosić ile mąki potrzeba. Pozdrawiam