Orzechowa szarlotka tatrzańska to połączenie kruchego ciasta z orzechami laskowymi, dużej ilości jabłek oraz słodkiej bezy.
Jabłka najlepiej odmian lekko kwaśnych np. szara reneta kroimy na plasterki i dzięki temu mamy warstwy nawiązujące do tatrzańskich gór.
W klasycznej wersji szarlotki tatrzańskiej nie ma bezy, ale chciałam od razu wykorzystać białka i dodałam warstwę bezową, która tylko wzbogaciła smak ciasta i nadała bardziej wyrazistego smaku pomiędzy warstwami.
Kruche ciasto z orzechami jest przepyszne, aromatyczne i ma o wiele głębszy smak od tradycyjnego.
Orzechowa szarlotka tatrzańska to wersja de luxe tradycyjnej szarlotki. Duża ilość jabłek pomiędzy warstwami ciasta i słodziutką bezą. Idealna szarlotka na jesienne dni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami i szarlotki.
ORZECHOWA SZARLOTKA TATRZAŃSKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 100 g orzechów laskowych *
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 g masła, zimnego
- 5 żółtek, dużych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
- 2 kg jabłek, najlepiej kwaśnych np. szara reneta
- 2 łyżki cukru np. brązowego
- sok z połowy cytryny
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki kaszki manny lub bułki tartej
* orzechy podpiekamy na suchej patelni (skórka powinna zacząć pękać), zdejmujemy ją pocierając o siebie i mielimy w blenderze
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Masło oraz żółtka na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki. Natomiast białka na bezę w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, proszkiem, cynamonem i gałką. Następnie dodajemy zmielone orzechy, sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna nieco większą od drugiej), owijamy folią kawałki uformowane w wałeczki i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na cienkie plastry lub grubsze (jeśli robisz grubsze plasterki podduś je chwilkę z odrobiną wody, aby nie były surowe po upieczeniu). Do jabłek dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy na dnie blaszki lekko dociskając do spodu. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-18 min. do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie wykonujemy bezę. Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny.
Podpieczony spód oprószamy kaszką, wykładamy jabłka, bezę i ścieramy pozostałe zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. do zarumienienia wierzchu.
Czy możemy dać zamiast orzechów laskowych orzechy włoskie?
Tak
Tak :)