Znajdź swój przepis

Kołaczki, serowe ciastka

7 października, 2012

Kołaczki to od dzisiaj moje ulubione ciasteczka, gdyby coś się zmieniło poinformuję Was o tym fakcie. Smak jest nie do przebicia, mogę porównać to do sernika zmieszanego z maślanymi ciasteczkami. Natomiast marmolada dopełnia całości. Ja do nadzienia użyłam marmolady z wiaderka, ale jeśli robicie domowe to oczywiście polecam ( nie nadaje się tutaj żadem dżem, ponieważ będzie wyciekał). Do kawy, herbaty, na przyjęcie lub dla dzieci sprawdzą się idealne. Ciasteczka kojarzą mi się z babcią, aż przywodzą na myśl wspomnienia:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki ciasteczek

  • 227 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 340 g masła
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • pól małego pojemniczka marmolady, dowolnej
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier kryształ do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia ciastek

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Serek miksujemy razem z masłem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. jedną godzinę, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną obficie zwykłym cukrem kryształem, które zapobiegnie przywieraniu (mąka się w tym przypadku nie nadaje). Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kwadraty 6×6 cm. Na środku kładziemy niecałą łyżeczkę marmolady i zlepiamy dwa przeciwległe rogi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. do lekko złotego koloru. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne. Tylko jak 15 minut to piekarnik musi być z nawiewem.

  2. Upieklam wg tego przepisu ciasteczka i sa pyszne,szkoda ze nie mozna dodawac zdjec w komentarzu.

  3. Smaczne , ale bardzo tluste od masla , do tego wiekszosc sie otworzyla podczas pieczenia chyba juz nie zrobie

  4. Sebastian C. says:

    Tyle masła na 3 szklanki mąki to musi być straszeni tłuste

  5. pyszne ! tylko ja robilam z innym nadzieniem orzechowym

  6. Ciasteczka przepyszne, miałam trochę zabawy z ciastem gdy było za mało schłodzone przyklejało się do wałka a po całej nocy w lodówce było tak twarde że nie mogłam rozwałkować ale to są moje początki w pieczeniu… znalazłam twoją stronę i postanowiłam co tydzień wypróbować jeden przepis, kilka już uciekam i każdy wyszedł pysznie ☺Pozdrawiam

  7. nie wyszły mi zupełnie, do momentu położenia na blasze zapowiadały się pięknie. Pieczone zgodnie z przepisem wyszły surowe w środku, pieczone dłużej wysuszyły się a to tego były tak tłuste od masła.. nie spróbuje więcej

    1. może wina leży po stronie nadzienia? ja piekłam je parę razy i wychodziły pyszne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x