Znajdź swój przepis

Ciastka brzoskwinie

19 grudnia, 2013

Ciasteczka, które wyglądem przypominają brzoskwinie. Wspaniały pomysł na prezent, ponieważ ciastka brzoskwinie spokojnie można przechowywać nawet 2 tygodnie w szczelnym pojemniku. Ciasteczka są kruche, a w środku mogą być wypełnione nutellą, ulubioną marmoladą lub dowolną gęstą masą. Rewelacyjny sposób na spędzenie czasu z dziećmi w kuchni, ponieważ ich przygotowanie składa się z kilku etapów, a zabarwianie i obtaczanie w cukrze mogą być miłą formą spędzenia czasu. Polecam do wypróbowania.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 blaszka podwójnych ciastek

  • 250 g mąki pszennej + 4 łyżki
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 125 g cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 łyżki czubate nutelii lub marmolady
  • 4 łyżki pokruszonych ciasteczek ( zostaną z wydrążenia )

 DODATKOWO:

  • 6 łyżek mleka
  • barwniki w płynie ( czerwony i żółty )
  • 1/2 szklanki cukru

 Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek. Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.

Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pieke juz drugi raz,swietny ,latwy przepis,dziekuje slicznie.

  2. mi przy pieczeniu popękały….ktoś wie czemu???

  3. Powiem tak zrobiłam. Te ciasteczka z mąki krupczatki i z nie całej połowy szklanki mąki pszennej bo więcej nie pposiadalam i wyszły pyszne bardzo kruche kolejnym razem już zaopatrze się w pszenna i zrobię tak jak w przepisie pozdrawiam i już szukam co będzie kolejne

  4. Mam pytanie. Czy jajka z cukrem długo. Trzeba miksowac maja stać się gęste i puszyste aby dodać olej czy wystarczy chwilę

    1. aneta Autor says:

      nie trzeba dlugo miksowac, jedynie do jednolitej konsystencji

  5. Natalia L. says:

    Kolejny udany przepis :) Dziękuje za super przepis na coś pysznego i jednocześnie tak ślicznego ;>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij