Znajdź swój przepis

Czekoladowe trufle z orzechem

11 grudnia, 2013

Czekoladowe trufle z orzechem to oryginalny i mało pracochłonny sposób na deser. Podajemy go z orzechem w środku i obtaczamy w dowolnej posypce, kolorowych kuleczkach, posiekanych orzechach lub pokruszonych herbatnikach. Trufle bądź pralinki podajemy zaraz po wyjęciu z lodówki, ponieważ pod wpływem temp. zaczynają mięknąć i stracą swoją formę.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 sztuk

  • 200 g gorzkiej czekolady ( min. 70% zawartości kakao )
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 80 g masła, miękkiego
  • 30 g cukru pudru

 DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ok. 30 sztuk orzechów laskowych
  • płatki czekoladowe lub posypka kolorowa

 Czekoladę kroimy na kawałki i przekładamy do rondelka. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Nad gotująca się wodę wkładamy rondelek, dno nie może dotykać wody. Roztapiamy czekoladę.

Śmietankę łączymy z cukrem i podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie łączymy cały czas mieszając z rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy, aby masa lekko przestygła.

Dodajemy miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masę zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki na min. 2 godz.

 Na suchej patelni lekko podpiekamy orzechy laskowe.

 Schłodzoną masę nabieramy łyżeczką, wkładamy do środka jeden orzech laskowy i formujemy szybko kulkę. Następnie obtaczamy w płatkach czekoladowych, kakao lub kolorowej posypce. Wkładamy do lodówki na minimum 20 min i podajemy bezpośrednio z lodówki. Smacznego.

 

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij