Czekoladowe trufle z orzechem to oryginalny i mało pracochłonny sposób na deser. Podajemy go z orzechem w środku i obtaczamy w dowolnej posypce, kolorowych kuleczkach, posiekanych orzechach lub pokruszonych herbatnikach. Trufle bądź pralinki podajemy zaraz po wyjęciu z lodówki, ponieważ pod wpływem temp. zaczynają mięknąć i stracą swoją formę.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 30 sztuk
- 200 g gorzkiej czekolady ( min. 70% zawartości kakao )
- 200 ml śmietanki 30 %
- 80 g masła, miękkiego
- 30 g cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 30 sztuk orzechów laskowych
- płatki czekoladowe lub posypka kolorowa
Czekoladę kroimy na kawałki i przekładamy do rondelka. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Nad gotująca się wodę wkładamy rondelek, dno nie może dotykać wody. Roztapiamy czekoladę.
Śmietankę łączymy z cukrem i podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie łączymy cały czas mieszając z rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy, aby masa lekko przestygła.
Dodajemy miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masę zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki na min. 2 godz.
Na suchej patelni lekko podpiekamy orzechy laskowe.
Schłodzoną masę nabieramy łyżeczką, wkładamy do środka jeden orzech laskowy i formujemy szybko kulkę. Następnie obtaczamy w płatkach czekoladowych, kakao lub kolorowej posypce. Wkładamy do lodówki na minimum 20 min i podajemy bezpośrednio z lodówki. Smacznego.