Ciasto z porzeczkami i bezą można nazwać wypiekiem pełnym kontrastu. Bardzo słodka i chrupiąca beza oraz kwaśne porzeczki. Ciasto wykonasz błyskawicznie i najlepsze jest zaraz po ostudzeniu. Dwa smaki, które pasują do siebie idealnie. Ciasto możesz przygotować z czarnymi i czerwonymi porzeczkami.
Ciasto wykonujemy w dosyć nietypowy sposób, ponieważ z połączenia gorącej masy maślanej z pozostałymi składnikami. Nie obawiaj się nie będzie zakalca, a samo ciasto zyska na delikatności i będzie bardziej wilgotne.
Porzeczek nie dodawaj za dużo w jednym miejscu bo mogą puścić za dużo soku i będzie w cieście zakalec (u mnie stworzył się delikatny na środku). Trzymaj się tej zasady, a ciasto wyjdzie idealnie.
Beza jest słodziutka, chrupiącą z nutką kokosową dzięki dodaniu wiórków kokosowych. Beza nie lubi wysokich temperatur i długiego pieczenia przez co ma tendencję do zbyt mocnego rumienienia. Jeśli zauważysz, że nabiera za mocnego koloru na wierzch połóż folię aluminiową. Ciasto będzie dalej się piekło, a beza nie będzie już bardziej się rumieniła.
Ciasto z porzeczkami i bezą jest jednym z moich ulubionych ostatnich wypieków. Połączenie kwaśnego i słodkiego jak dla mnie jest idealnie. Nie przekombinowane, proste i zarazem pięknie wyglądające ciasto. Sezon na porzeczki jest w pełni i warto je upiec w wersji z czarną lub czerwoną.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO Z PORZECZKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 220 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 żółtka, duże
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1,5 łyżki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 160 g cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g porzeczek
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Masło razem z cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do miseczki wkładamy jajka, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i zalewamy gorącą masą maślaną z cukrem. Miksujemy ciasto do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Porzeczki umyte i przebrane oprószamy mąką i wykładamy na ciasto. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 min. (beza może się za bardzo rumienić i wtedy warto zakryć folią aluminiową i piec dalej), aż beza będzie zarumieniona i krucha. Odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy szczelnie zawinięte w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Bardzo dobre ciasto.
To jest ciasto kruche czy ucierane?
Zrobiłam i wyszło rewelacyjne, początkowo domownicy byli sceptyczni do ciasta z kwaśnymi porzeczkami, ale to ciasto genialnie się komponuje :) dziękuję za przepis i polecam :)
Wygląda wspaniale :)
Wspaniały deser do popołudniowej kawki :)