Bardzo proste ciasto z malinami i mascarpone o pysznym i lekkim smaku. Ciasto idealne na lato, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
Bazą ciasta jest biszkopt kakaowy, który pieczemy z niewielką ilością oleju.
Krem to połączenie śmietanki oraz serka mascarpone. Jeden z najprostszych i najpyszniejszych kremów jakie można wykonać.
Do środka dodałam całe maliny, które doskonale pasują do kremu i kakaowego biszkopty. Całość udekorowałam posypką czekoladową, ale może być również starta gorzka lub mleczna czekolada.
Ciasto z malinami i mascarpone to bardzo szybki i prosty przepis, który wykona nawet osoba mają małe doświadczenie w wypiekach. Przepyszny krem, lekki z dodatkiem malin i puszystego biszkoptu. Całość przepyszna, niezbyt ciężka i można zjeść kilka kawałków. Doskonałe ciasto na imprezy, uroczystości lub domowe spotkania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO Z MALINAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 500 g malin
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Mieszamy po każdym dodaniu składników bardzo delikatnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy ponownie.
Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na około 30-40 cm. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30-40 cm. W ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę.
Niedużą warstwę kremu smarujemy na biszkopt, następnie układamy maliny i przykrywamy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy pozostałą częścią kremu i oprószamy posypką czekoladową. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Komentarze
Hej ile powinnam zwiększyć składniki na blaszke o wymiarach 25x28cm
Tak o 1/4 wystarczy
Czy zelatyna jest w ogole konieczna? Czy masa z mascarpone moze byc jak do tiramisu tylko ze smietanka? Dziekuje za pomoc z gory.
Jeśli chcesz bez żelatyny możesz użyć smietan-fix lub po prostu zwiększ ilość mascarpone w stosunku do kremówki, aby był bardziej zwarty
Czy można dać mrożone wiśnie?
Dlaczego żelatyna powinna być rozpuszczana w gorącej wodzie? W zimnej nie traci swoich właściwości co może mieć miejsce w przypadku gorącej wody. Pozdrawiam,
Joasia
Żelatyna traci właściwości przy zalaniu wrzątkiem