Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Bananowiec, ciasto na zimno – przepis bez pieczenia

Marzec 18, 2015 , 194894 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wiosna nie tylko skłania co poniektórych do ruszenia się z kanapy i zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów. Ja tej wiosny mam inny plan, co nie znaczy, że nie powinnam schudnąć. Jak każda kobieta przewlekle mówię „muszę schudnąć”, po czym robię takie oto ciasto i koniec. Jestem już „ugotowana”. Nie ma mowy, aby nie zjeść kawałka. No dobra tej wiosny mam jedno postanowienie piec lub robić ciasta bardzo lekkie, wiosenne, kolorowe i optymistyczne. Na jak długo będzie mi to postanowienie towarzyszyć nie wiem. Bananowiec natomiast sprawia, że uśmiech mam na ustach i to nie tylko dlatego, że jest po prostu nieziemsko dobry, ale ma cudowne kolory.

Przepisów już jest sporo w internecie na bananowca, ale ja chciałam wykonać swojego wymarzonego. Czyli mój ideał na temat ciasta bananowiec.

Na spód dałam podłużne biszkopty, które nie były nasączane, a i tak później są miękkie. Pochłonęły trochę wilgoci od masy. Na to warstwa bananowa, która jest słodka, mocno bananowa i gęsta. Przez dodatek galaretek super się kroki. Do tego dodałam krem na bazie serka zwykłego mielonego, śmietankowego oraz kremówki. Dodałam trochę żelatyny, aby nie uciekła. Świetnie komponuje się z ciężką warstwą bananową nadając lekkości. Na wierzch dałam galaretkę agrestową pod bananami. Po prostu ideał.

Ciasto po przygotowaniu spokojnie może leżeć nawet tydzień, chociaż z każdym dniem nieznacznie ciemnieją banany.

Powiem Ci, że nigdy nie byłam przekonana do bananowych ciast, uważałam je za mdłe. Natomiast to ciasto jest przepyszne łącznie galaretką nie ma w nic nic do czego mogłabym się przyczepić.

Polecam bo to ciasto jest banalnie proste, bez pieczenia i super nadaje się na lato.

A może tak na przyszłe święta zaserwować takiego bananowca?

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

bananowiec-ciasto-na-zimno-2

BANANOWIEC NA ZIMNO, NAJLEPSZY – PRZEPIS BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:

  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 kg bananów, bez skórki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka śmietankowego, mielonego np. Piatnica
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

  •  1 galaretka agrestowa
  • 2 banany na wierzch
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 850 ml wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy oddzielnej miseczce w podanej ilości wody i zostawiamy, aż zacznie być tężejąca. Banany dokładnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny. Do żaroodpornej miski przekładamy masło pokrojone na niewielkie kawałeczki, dodajemy przesiany cukier puder oraz banany. Miskę układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę kwadratową o wymiarach 23×23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy niewielką ilość na dno masy bananowej, aby biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wylewamy pozostałą masę bananową i zostawiamy do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godz.).

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek przekładamy do wysokiej miski. Ubijamy, aż zacznie dosyć mocno gęstnieć. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i ponownie zostawiamy do stężenia ( ok. 1 godz.). Banany kroimy na plasterki i układamy na warstwie śmietanowej. Wykładamy delikatnie tężejąca galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

bananowiec-na-zimno-4

bananowiec-bez-pieczenia

bananowiec-ciasto

Komentarze

  • Odpowiedz kasia Październik 27, 2016 at 12:20

    Witam. Moje pytanie może wydać się dziwne ale mam problem z ilością masy bananowej. Czy bananów ma być kg po obraniu czy ma być kg całych (w skórce) ?? :-))))))))))))))

    • Odpowiedz Ilovebake Październik 27, 2016 at 15:42

      W przepisie jest napisane :) bez skórki :)

  • Odpowiedz A Maj 12, 2016 at 17:35

    Robię właśnie to ciasto, wzięłam blachę 24×26 i jest zwyczajnie za mala. Nie zostało mi miejsca na masę śmietanowa… dlatego jeśli chcecie przygotować to ciasto radzę użyć wiekszej blachy, masy bananowej jest naprawdę sporo.

  • Odpowiedz Ewelina Maj 6, 2016 at 13:53

    Witam :)
    Chciałabym zapytać czy ten serek śmietankowy z Piątnicy to chodzi o twaróg sernikowy? Pozdrawiam Ewelina

    • Odpowiedz Ilovebake Maj 6, 2016 at 18:21

      Może być taki sernikowy, ale mi chodzi o taki smietankowy sprzedawany w malych i plaskich opakowaniach. Najlepiej jesli wpisze w google.

  • Odpowiedz Justi Luty 12, 2016 at 18:29

    W jakim celu rozpuszczamy galaretkę agrestową już na samym początku?
    Skoro warstwy ciasta muszą tężeć łącznie jakieś 3 godziny, to agrestowa dawno nie jest w stanie płynnym.
    ??????????

  • Odpowiedz emi Kwiecień 12, 2015 at 23:33

    wygląda baardzo apetycznie:) , ale galaretka na wierzchu z pewnością nie jest galaretką agrestową, lecz cytrynową, prawda??

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 13, 2015 at 08:43

      agrestowa tylko biel kremu rozjasnia jej kolor i robilam bardzo jasne fotki aparatem, z kolei na intagramie widac jej normalny kolor bo dawalam fotki z komorki :)

    1 2

    Dodaj komentarz