Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka piaskowa przepis

Marzec 15, 2016 , 20384 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka piaskowa z tego przepisu jest najdelikatniejsza jaką jadłam. Lekka jak puch, rozpływająca się w ustach i bardzo prosta. Idealny przepis na babkę wielkanocną, z którą nie będziesz miała żadnych problemów.

Przepis na babkę piaskową bardzo przypomina w wykonaniu biszkopt, natomiast różnica jest znaczna w proporcjach mąki ziemniaczanej do tortowej. Dajemy tutaj znaczną ilość maki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto ma właśnie piaskową strukturę.

Ważne, aby składniki na babkę miały temperaturę pokojową, wtedy unikniesz zakalca.

Ta babka piaskowa jest na oleju, ale możesz zamienić ją na 200 g masła o temperaturze pokojowej.

Nie wyobrażam sobie świąt bez babki piaskowej i drożdżowej. Te dwie tradycyjne babki najbardziej lubię. Natomiast ten przepis naprawdę zachwyca swoją delikatnością i lekkością. Puszek to mało powiedziane.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka-piaskowa-z-olejem-7

BABKA PIASKOWA PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • aromat cytrynowy, rumowy, waniliowy (opcjonalnie)
  • szczypta soli

*1 szklanka o pojemności 250 ml
* wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i cały czas miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy partiami olej oraz aromat (niekoniecznie) i ponownie delikatnie łączymy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszką manną, przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

babka piaskowa przepis
babka piaskowa przepis
babka piaskowa przepis
babka piaskowa przepis
babka piaskowa przepis

Komentarze

  • Odpowiedz Daria N. Marzec 28, 2016 at 17:09

    Wyszła przepyszna :-) rozplywa się w ustach, jest tak delikatna, że ciężko by po ukrojeniu się nie rozpadła :-)

  • Odpowiedz Wisienka1398 Marzec 25, 2016 at 08:31

    Czy gdy dodajemy masło mamy je wcześniej roztopić?

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 25, 2016 at 08:36

      Masła nie roztapiamy musi być o temp. pokojowej, miękkie.

      • Odpowiedz Wisienka1398 Marzec 25, 2016 at 08:57

        Dziękuję :)

    1 2

    Dodaj komentarz