Znajdź swój przepis

Krokiety z mięsem z rosołu

9 listopada, 2022

Krokiety z mięsem z rosołu to idealny sposób na wykorzystanie mięsa oraz warzyw, które zostały nam z ugotowania wywaru. Krokiety będą doskonałym dodatkiem do barszczyku lub samodzielnie podawane np. z surówką z kapusty, buraczkami lub mizerią.

Krokiety to nic innego jak naleśniki z farszem zawijane w rulon, panierowane z bułce tartej i podsmażone na oleju na złoty kolor. Uwielbiam ten mięsny farsz, który jest delikatny dzięki dodaniu rosołu i chrupiącą skórkę.

ZOBACZ przepis na tradycyjny rosół.

Krokiety mogą być podawane do rosołu zamiast makaronu, barszczyku lub samodzielnie na obiad z surówką. Pyszny pomysł na obiad w kilka chwil. Krokiety również nadają się do zamrażania. Wystarczy szczelnie owinąć je folią lub w włożyć do woreczka i zamrozić.

Zerknij na blogu znajdziesz całe mnóstwo pomysłów na pyszne naleśniki.

krokiety-z-mięsem

KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 – 12 naleśników

NALEŚNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody np. gazowanej
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
  • szczypta soli

FARSZ

  • mięso z rosołu (u mnie 2 ćwiartki z kurczaka i 2 podudzia)
  • warzywa z rosołu ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 2 średnie cebule
  • 1/3 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PANIERKA

  • 2 duże jajka
  • ok. 1 szklanki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła z odrobiną oleju na złoty kolor. Mięso z rosołu obrać i oderwać od kości. Mięso, warzywa oraz podsmażoną cebulkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze. Mieszamy z rosołem, natką i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki smarujemy ok. 2 łyżkami farszu i zwijamy w rulonik. Jajka lekko roztrzepujemy, solimy i lekko pieprzymy. Naleśniki obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krokiety-z-mięsem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x