Krokiety z mięsem z rosołu to idealny sposób na wykorzystanie mięsa oraz warzyw, które zostały nam z ugotowania wywaru. Krokiety będą doskonałym dodatkiem do barszczyku lub samodzielnie podawane np. z surówką z kapusty, buraczkami lub mizerią.
Krokiety to nic innego jak naleśniki z farszem zawijane w rulon, panierowane z bułce tartej i podsmażone na oleju na złoty kolor. Uwielbiam ten mięsny farsz, który jest delikatny dzięki dodaniu rosołu i chrupiącą skórkę.
ZOBACZ przepis na tradycyjny rosół.
Krokiety mogą być podawane do rosołu zamiast makaronu, barszczyku lub samodzielnie na obiad z surówką. Pyszny pomysł na obiad w kilka chwil. Krokiety również nadają się do zamrażania. Wystarczy szczelnie owinąć je folią lub w włożyć do woreczka i zamrozić.
Zerknij na blogu znajdziesz całe mnóstwo pomysłów na pyszne naleśniki.
KROKIETY Z MIĘSEM Z ROSOŁU
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 naleśników
NALEŚNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody np. gazowanej
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju rzepakowego
- szczypta soli
FARSZ
- mięso z rosołu (u mnie 2 ćwiartki z kurczaka i 2 podudzia)
- warzywa z rosołu ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por)
- 2 średnie cebule
- 1/3 szklanki rosołu
- sól i pieprz do smaku
- 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PANIERKA
- 2 duże jajka
- ok. 1 szklanki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce masła z odrobiną oleju na złoty kolor. Mięso z rosołu obrać i oderwać od kości. Mięso, warzywa oraz podsmażoną cebulkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozdrabniamy w malakserze. Mieszamy z rosołem, natką i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki smarujemy ok. 2 łyżkami farszu i zwijamy w rulonik. Jajka lekko roztrzepujemy, solimy i lekko pieprzymy. Naleśniki obtaczamy w jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.