Ciasto z jagodami i kokosową kruszonką to przepyszny i prosty wypiek idealny w sezonie letnim. Już niedługo zaczyna się na nie sezon i warto wtedy wykorzystać je w słodkich deserach i wypiekach.
Jagody zatopione są w lekkim cieście z dodatkiem oleju Oliwier o smaku arachidowo-rzepakowym, który nadaje przepięknego orzechowego zapachu i świetnie współgra z owocami i kokosem.
Ciasto doskonałe na letnie przyjęcia w ogródku, piknik lub grilla. Zachowuje swoją świeżość przez kilka dni.
Pyszne, proste ciasto z owocami, które nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania.
Ciasto z jagodami przygotowałam w ramach programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”. Jest to już siódma edycja, w której celem jest stworzenie 20 tysięcy miejsc przyjaznym pszczołom.
Dlaczego to takie ważne? 80 % roślin w Polsce jest zapylana przez pszczoły. Bez nich nie byłoby większości roślin i kwiatów, ale także ptaków i innych zwierząt żywiących się roślinami zapylanymi właśnie przez pszczoły. Na 470 gatunków pszczół, aż 222 są zagrożone to już prawie połowa.
Kliknij TUTAJ i dowiedz się jak możesz wspomóc we własnym ogródku lub balkonie pszczoły.
CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 240 g mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowy
- ok. 250 g jagód świeżych lub mrożonych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ:
- 70 g mąki tortowej
- 75 g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru
- 120 g wiórków kokosowych
* jagód mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki (na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki).
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Całe jajka miksujemy razem ze szczyptą soli oraz cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy olej i następnie dodajemy w niedużych porcjach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia nie dłużej.
Formę o wym. 24×35 lub tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy i oprószamy świeżymi lub mrożonymi jagodami. Na wierzch wykładamy kruszonkę.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min. do tzw. suchego patyczka i zarumienienia kruszonki.
* czas pieczenia może się nieco wydłużyć w zależności od użytej formy
** im większa forma tym czas pieczenia może się wydłużyć nawet do 15 minut
Czy zamiast jagód mogą być borówki?
Witam, a czy mogę dodać zwykły olej rzepakowy
????, pozdrawiam Kinga
Tak :)