Sernik kokosowy z malinami delikatny jak puszek i niesamowicie smaczny. Doskonały letni deser, który ma kremową, puszystą konsystencję o smaku kokosa i serka. Pycha.
Sernik wykonany jest na bardzo prostym spodzie z herbatników i masła. Idealnie pasuje do sernika o tak lekkiej konsystencji.
Masa serowa to połączenie kilku składników: serka phliadelphia, którego w tym przepisie nie warto zastępować innym. Jogurt grecki oraz śmietanka kremówka zwykła oraz kokosowa. Do całości może dodać likier koksowy lub pominąć, wybór należy do Ciebie.
Sernik kokosowy z malinami na zimno to jeden z moich ulubionych deserów tego lata. Przepyszny, leciutki, kremowy z pięknymi warstwami. Całość udekorowałam wiórkami i malinami. Doskonały na różne okazje domowe lub imprezy w plenerze.
Poza sezonem użyj mrożonych malin, sernik będzie równie smaczny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i desery z malinami.
SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 160 g herbatników maślanych, zmielonych
- 40 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 300 g serka śmietankowego Philadelphia
- 200 g jogurtu greckiego
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 ml śmietanki kokosowej *
- 3 łyżki likieru kokosowego, opcjonalnie
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 250 g malin, świeżych lub mrożonych
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 100 g wiórków kokosowych
- ok. 150 g malin
* zamiast śmietanki kokosowej można użyć mleka kokosowego i użyć tylko gęstej części.
Zmielone herbatniki łączymy z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, jogurtem, likierem oraz śmietanką kokosową. Śmietankę zwykłą miksujemy na sztywną masę i dodajemy do pozostałej masy, mieszając delikatnie łyżką. Cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 2/3 przetartych malin, mieszamy i wykładamy na spód z herbatników. Do drugiej dodajemy pozostałą część malin i wykładamy na masę. Następnie układamy całe maliny i przykrywamy pozostałą częścią masy. Oprószamy wiórkami kokosowymi, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Bardzo fajny sernik – lubię takie kokosowe smaki :)