Kruche ciasto z agrestem i pianką makowo-bydyniową o niezwykle lekkiej konsystencji. Przepyszna wariacja z kwaśnymi owocami agrestu, który w połączeniu ze słodką pianką smakuje rewelacyjnie.
Kruche ciasto na bazie żółtek i masła jest delikatne i naprawdę bardzo kruche. Rozpływa się w ustach i w dodatku przepis jest bardzo prosty.
Pianka na bazie białek, budyniu oraz maku jest leciutka, puszysta i słodziutka. Doskonale sprawdza się z dodatkiem kwaśnych owoców sezonowych.
Do ciasta użyłam ziaren maku, który już był zmielony. Natomiast możesz użyć zwykłego maku i dodać do pianki.
Kruche ciasto z agrestem i pianką polecam w sezonie na owoce. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i do tego możesz właściwie użyć dowolnych owoców i tworzyć swoje ulubione wersje tego ciasta. Bardzo polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM I PIANKĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 200 g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYNIOWO-MAKOWĄ PIANKĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki maku, zmielonego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g agrestu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (można też użyć malaksera). Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, aby się nie nagrzało. 2/3 ciasta wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, aby się schłodziła.
Formę z ciastem wkładamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i podpiekamy spód. Wyjmujemy i studzimy.
Białka o temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukry (masa powinna być gęsta). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiany proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, mak oraz na koniec powoli wlewamy olej.
Agrest oprószamy mąką i wykładamy na podpieczony spód. Przekładamy piankę i na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Urocze, a pomysł z makiem super!
Wygląda niesamowicie:)
https://julias-cooking.com/