Drożdżowy placek z agrestem i kruszonką o niesamowicie pulchnej konsystencji. Delikatne, leciutkie z chrupiącą kruszonką i kwaśnym agrestem. Doskonałe z letnimi owocami na spotkania w ogrodzie, grilla lub po prostu do herbaty.
Ciasto z dosyć dużą ilością drożdży przez co szybciej wyrasta, jest wysokie i puchate. W czasie wyrabiania dodajemy masło oraz niewielką ilość oleju, dzięki czemu placek drożdżowy dłużej zachowuje swoją świeżość.
Agrest obtoczyłam w cukrze, aby był mniej kwaśny, natomiast ja bardzo lubię połączenie kwaśnego ze słodkim. Natomiast jeśli za tym nie przepadasz polej ciasto lukrem wtedy ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Dobrze by było, aby agrest by mniejszy, ponieważ ciasto może pod ciężarem opaść.
Drożdżowy placek z agrestem i kruszonką o niezwykle lekkiej konsystencji, przepyszne, maślane o cudownym lekkim aromacie cytrynowym. Idealne zaraz po upieczeniu, wtedy jest najlepsze i najsmaczniejsze.
Polecam w sezonie na agrest.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z owocami.
DROŻDŻOWY PLACEK Z AGRESTEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 30 g drożdży suchych lub 60 g świeżych
- 125 ml mleka, ciepłego
- 2 jajka, duże
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 skórki otartej z cytryny
- 100 g masła, roztopionego
- 2 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g maki tortowej
- 80 g masła, zimnego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
DODATKOWO:
- ok. 250 g agrestu
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej rozczyn), mleko, lekko roztrzepane jajka z żółtkiem, cukry, skórkę i chwilę wyrabiamy. Dodajemy w niewielkich porcjach roztopione masło i dokładnie wyrabiamy ciasto, na koniec wlewamy olej i zagniatamy do wchłonięcia. Całość powinna zająć około 20 min. Wkładamy do dużej miski, okrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 20 min. Następnie wykładamy do formy o wym. 24 x 24 cm lub nieco większej wyłożonej papierem do pieczenia. Agrest obtaczamy w cukrze i wkładamy na ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabiamy palcami, aż powstaną grudki. Oprószamy wierzch ciasta, przykrywamy folią i ponownie zostawiamy na 20 min. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Czy ilość drożdży suchych nie jest przesadzona? Na opakowaniu drożdży instant jest informacja, że używamu 7g na pół kilo mąki. Tu jest ponad 4 razy tyle… Chyba ciasto wyjdzie z mniejszą ilością drożdży?
Ciasto będzie bardziej puszyste dzięki takiej ilości drożdży :)