Ciasto salceson to przepyszny deser bez pieczenia. Idealny dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w przygotowaniu ciast. Przepis jest niezwykle prosty, szybki i w dodatku możemy smak urozmaicać bakaliami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Ciasto salceson wykonujemy z kwadratowych wafli tortowych. Wcześniej należy je nawilżyć przez mokre ściereczki. U mnie trwało to około 15 min zanim się dobrze nasączyły i można je było zwijać.
Do nadzienia dodajemy pokruszone wafle oraz herbatniki, które ją zagęszczają. Galaretka nadaje słodyczy i fajnego pomarańczowego smaku i aromatu, który nie jest zbyt mocno wyczuwalny.
Do masy możesz dodać ulubione bakalie. Ja dodałam rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Wszystko należy drobno posiekać, aby przy krojeniu nie sprawiały problemów.
Ciasto salceson pomimo swojej nazwy, która może zniechęcać jest na pewno pysznym deserem znanym już od PRL-u. Pierwszy raz jadłam je u mojej cioci i pomimo wielu lat smak nadal pozostał w moich wspomnieniach. Na pewno warto wypróbować ten przepis szczególnie w sytuacjach gdzie szybko musisz przygotować smaczny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO SALCESON Z WAFLI
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie wafli tortowych, kwadratowych
- 250 g masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie herbatników (250 g)
- 1 galaretka pomarańczowa
- 200 ml gorącej wody
DODATKOWO:
- dowolne bakalie (niekoniecznie)
Dwie
ściereczki
dobrze
nasączamy
wodą.
Układamy
na
nich
jeden
obok
drugiego
wafle.
Przykrywamy
do
momentu,
aż
będą
miękkie
i
można
je
zwinąć
(można
ponownie
namoczyć
ściereczki
jeśli
wafle
nie
chcą
się
nasączać).
Galaretkę
rozpuszczamy
w
200
ml
gorącej
wody,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Masło
rozpuszczamy,
dodajemy
cukier,
przesiane
kakao,
pokruszone
pozostałe
wafle
oraz
herbatniki
(wcześniej
możemy
zmielić).
Łączymy
z
galaretką
oraz
dodajemy
ulubione
bakalie
(opcjonalnie).
Gęstą
masę
wykładamy
równomiernie
na
wafle
i
zwijamy
zaczynając
od
krótszej
strony.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
min.
2
godziny,
a
najlepiej
na
całą
noc.
Komentarze
Ja dodałam do masy żelki Haribo, winogrona I banana. Jako dodatki
Pyszne:)