Szarlotka tarta z pianką na cieście kruchym z dużą ilością jabłek i kruszonki. Cudowne, rozpływające się w ustach proste ciasto z jabłkami.
W tym przepisie na szarlotkę wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i można je również przygotować dzień wcześniej.
Przed pieczeniem na dwie trzy godziny włożyć do zamrażarki, aby dobrze się schłodziło.
Część masła w przepisie można zastąpić smalcem ok. 50 g, a ciasta zyska na jeszcze lepszym i kruchym smaku.
Nadzienie jabłkowe to starte na tarce jabłuszka, najlepiej wybrać odmiany twarde i lekko kwaśne np. szara reneta.
Po dodaniu galaretki warstwa z jabłkami jest słodka, cynamonowa z nutką cytrynową.
Jabłka chwilkę podgrzewamy, a podczas pieczenia zyskują jeszcze delikatniejszą konsystencję.
Rewelacyjna szarlotka z pianką, która będzie idealnym pomysłem na przeróżne okazje od świąt po imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZARLOTKA TARTA Z PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 550 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru lub kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 2,5 kg jabłek
- 2 x galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa (proszek)
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
PIANKA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego (waniliowego)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego oraz żółtka i szczyptę soli. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Ciasto formujemy w kulki, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 – 3 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Dodajemy galaretki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Większą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy na dnie formy lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, piankę i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
ZOBACZ: PRZEPISY I DESERY Z JABŁKAMI


