Znajdź swój przepis

Szarlotka tarta z pianką

15 października, 2024

Szarlotka tarta z pianką na cieście kruchym z dużą ilością jabłek i kruszonki. Cudowne, rozpływające się w ustach proste ciasto z jabłkami.

W tym przepisie na szarlotkę wszystkie składniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kruche ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i można je również przygotować dzień wcześniej.

Przed pieczeniem na dwie trzy godziny włożyć do zamrażarki, aby dobrze się schłodziło.

Część masła w przepisie można zastąpić smalcem ok. 50 g, a ciasta zyska na jeszcze lepszym i kruchym smaku.

REKLAMA:

Nadzienie jabłkowe to starte na tarce jabłuszka, najlepiej wybrać odmiany twarde i lekko kwaśne np. szara reneta.

Po dodaniu galaretki warstwa z jabłkami jest słodka, cynamonowa z nutką cytrynową.

Jabłka chwilkę podgrzewamy, a podczas pieczenia zyskują jeszcze delikatniejszą konsystencję.

Rewelacyjna szarlotka z pianką, która będzie idealnym pomysłem na przeróżne okazje od świąt po imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

REKLAMA:

PROSTE CIASTO DYNIOWE

szarlotka tarta

SZARLOTKA TARTA Z PIANKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 550 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
  • szczypta soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 2,5 kg jabłek
  • 2 x galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa (proszek)
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

PIANKA

  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego (waniliowego)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego oraz żółtka i szczyptę soli. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Ciasto formujemy w kulki, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 – 3 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Dodajemy galaretki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.

Większą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadzamy na dnie formy lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, piankę i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ZOBACZ: PRZEPISY I DESERY Z JABŁKAMI

szarlotka tarta
szarlotka tarta
szarlotka tarta

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij