Znajdź swój przepis

Wilgotne ciasto czekoladowe

10 października, 2024

Wilgotne ciasto czekoladowe z polewą czekoladową o niesamowicie lekkiej i puszystej konsystencji. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto z kakao.

Maślankę w przepisie możesz zastąpić kefirem lub zasiadłym mlekiem. Najważniejsze, aby składniki były w temperaturze pokojowej.

Przepis na ciasto jest bez użycia miksera.

Wystarczy mokre składniki wymieszać z suchymi i do włożyć do piekarnika.

Do ciasta dodajemy gorący napar z kawy np. rozpuszczalnej, mielonej lub zbożowej.

REKLAMA:

Dzięki kawie ciasto będzie wilgotniejsze i bardziej intensywne w smaku.

Przepis na ciasto czekoladowe możesz użyć do przygotowania blatów tortowych lub przełożenia kremem w cieście warstwowym.

Przepis idealny dla każdego na ciasto w kilka minut. Pyszny, intensywnie kakaowy i do tego wilgotna piankowa konsystencja.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

MURZYNEK KRÓLEWSKI

CIASTO NAPOLEON

REKLAMA:
ciasto czekoladowe

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 50 g kakao
  • 280 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g cukru
  • 250 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
  • 150 ml oleju np. rzepakowego
  • 100 ml gorącego naparu z kawy
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej/ deserowej lub mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Kakao przesiewamy do miseczki razem z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W innej miseczce mieszamy trzepaczką jajka, cukier, maślankę oraz olej. Do mokrych składników wsypujemy suche razem ze szczyptą soli i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy trzepaczką. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

ZERKNIJ NA INNE PRZEPISY Z CZEKOLADĄ

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij