Wilgotne ciasto czekoladowe z polewą czekoladową o niesamowicie lekkiej i puszystej konsystencji. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto z kakao.
Maślankę w przepisie możesz zastąpić kefirem lub zasiadłym mlekiem. Najważniejsze, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Przepis na ciasto jest bez użycia miksera.
Wystarczy mokre składniki wymieszać z suchymi i do włożyć do piekarnika.
Do ciasta dodajemy gorący napar z kawy np. rozpuszczalnej, mielonej lub zbożowej.
Dzięki kawie ciasto będzie wilgotniejsze i bardziej intensywne w smaku.
Przepis na ciasto czekoladowe możesz użyć do przygotowania blatów tortowych lub przełożenia kremem w cieście warstwowym.
Przepis idealny dla każdego na ciasto w kilka minut. Pyszny, intensywnie kakaowy i do tego wilgotna piankowa konsystencja.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 50 g kakao
- 280 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g cukru
- 250 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
- 150 ml oleju np. rzepakowego
- 100 ml gorącego naparu z kawy
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej/ deserowej lub mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Kakao przesiewamy do miseczki razem z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W innej miseczce mieszamy trzepaczką jajka, cukier, maślankę oraz olej. Do mokrych składników wsypujemy suche razem ze szczyptą soli i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy trzepaczką. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.
ZERKNIJ NA INNE PRZEPISY Z CZEKOLADĄ