Znajdź swój przepis

Wilgotne ciasto czekoladowe

10 października, 2024

Wilgotne ciasto czekoladowe z polewą czekoladową o niesamowicie lekkiej i puszystej konsystencji. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto z kakao.

Maślankę w przepisie możesz zastąpić kefirem lub zasiadłym mlekiem. Najważniejsze, aby składniki były w temperaturze pokojowej.

Przepis na ciasto jest bez użycia miksera.

Wystarczy mokre składniki wymieszać z suchymi i do włożyć do piekarnika.

Do ciasta dodajemy gorący napar z kawy np. rozpuszczalnej, mielonej lub zbożowej.

REKLAMA:

Dzięki kawie ciasto będzie wilgotniejsze i bardziej intensywne w smaku.

Przepis na ciasto czekoladowe możesz użyć do przygotowania blatów tortowych lub przełożenia kremem w cieście warstwowym.

Przepis idealny dla każdego na ciasto w kilka minut. Pyszny, intensywnie kakaowy i do tego wilgotna piankowa konsystencja.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

MURZYNEK KRÓLEWSKI

CIASTO NAPOLEON

REKLAMA:
ciasto czekoladowe

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 50 g kakao
  • 280 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g cukru
  • 250 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
  • 150 ml oleju np. rzepakowego
  • 100 ml gorącego naparu z kawy
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej/ deserowej lub mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Kakao przesiewamy do miseczki razem z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W innej miseczce mieszamy trzepaczką jajka, cukier, maślankę oraz olej. Do mokrych składników wsypujemy suche razem ze szczyptą soli i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy trzepaczką. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewą smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

ZERKNIJ NA INNE PRZEPISY Z CZEKOLADĄ

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam ciasto według twojego przepisu, bez polewy, bo nie miałam czasu. Ciasto wyszło przepyszne, mięciutkie, soczyste i goście się nim zachwycali. Jedyne co zmieniłam w przepisie to dodałam 20 g cukru mniej (staram się mniej go spożywać, i żeby ciasto było mniej słodkie) i dodałam przyprawy do piernika, bo ją uwielbiam. Teraz to mój ulubiony przepis na takie ciasto czekoladowe. Po stokroć dziękuję!

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Pani Aneto, jest Pani mistrzynią świata jeśli chodzi o ciasta 😉 Od kilku lat korzystam jedynie z Pani przepisów i zawsze zwieńczone są ogromnym sukcesem.
    Przepyszne, wilgotne. Wręcz idealne.
    Kolejne ciasto, które zostanie ze mną na dłużej. Bardzo dziękuję.

    Ps. Zawsze pieczcie do „suchego patyczka”. Każdy piekarnik piecze inaczej (ja przedłużyłam czas pieczenia o 10 minut).

    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :)

    2. Ja też musiałam wydłużyć czas pieczenia o 10 min.

  3. Zrobiłam wczoraj, mam lekkiego zakalca na samym dole i nie urósł mi tak pięknie niestety :( ale w smaku bardzo dobry. Będzie powtórka , może następnym razem wyjdzie lepiej ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij