Ciasto czekoladowe z orzechami tzw. murzynek to tradycyjny stary przepis z dodatkiem kakao i mleka. Wilgotny i pyszny wypiek idealny na jesień.
Przepis jest bardzo prosty wystarczy wymieszać ze sobą składniki i na koniec połączyć z ubitymi białkami.
Białka dodają puszystości, dzięki czemu ciasto jest lżejsze w konsystencji.
Do środka dodałam posiekane orzechy, które świetnie pasują i wzbogacają smak ciasta. Do mojego ciasta dodałam posiekane migdały ze skórką, natomiast mogą być włoskie, laskowe lub ziemne.
Jeśli lubisz możesz dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.
Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe, które jest błyskawiczne i proste w przygotowaniu.
Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w wypiekach.
Idealne ciasto czekoladowe do jesiennej herbatki.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 130 ml mleka
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80 g orzechów np. włoskich, migdałów lub laskowych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy drobno siekamy. Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, kakao oraz mlekiem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odlewamy z niej ok. 1/2 szklanki na polewę i odstawiamy do ostygnięcia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Żółtka mieszamy z ostudzoną mieszaniną czekoladową. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek, sodę oraz wsypujemy posiekane orzechy. Mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Oblewamy wierzch polewą czekoladową, którą wcześniej zostawiliśmy. Jeśli jest za gęsta trzeba ją lekko podgrzać.
Uwielbiam twoje przepisy,zawsze wychodzą 🩷
Dziękuję :)