Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z orzechami

8 października, 2024

Ciasto czekoladowe z orzechami tzw. murzynek to tradycyjny stary przepis z dodatkiem kakao i mleka. Wilgotny i pyszny wypiek idealny na jesień.

Przepis jest bardzo prosty wystarczy wymieszać ze sobą składniki i na koniec połączyć z ubitymi białkami.

Białka dodają puszystości, dzięki czemu ciasto jest lżejsze w konsystencji.

Do środka dodałam posiekane orzechy, które świetnie pasują i wzbogacają smak ciasta. Do mojego ciasta dodałam posiekane migdały ze skórką, natomiast mogą być włoskie, laskowe lub ziemne.

Jeśli lubisz możesz dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.

REKLAMA:

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe, które jest błyskawiczne i proste w przygotowaniu.

Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w wypiekach.

Idealne ciasto czekoladowe do jesiennej herbatki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

CIASTO NAPOLEON

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

REKLAMA:
murzynek z orzechami

CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 130 ml mleka
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80 g orzechów np. włoskich, migdałów lub laskowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Orzechy drobno siekamy. Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, cukrem waniliowym, kakao oraz mlekiem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odlewamy z niej ok. 1/2 szklanki na polewę i odstawiamy do ostygnięcia.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Żółtka mieszamy z ostudzoną mieszaniną czekoladową. Następnie wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek, sodę oraz wsypujemy posiekane orzechy. Mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Oblewamy wierzch polewą czekoladową, którą wcześniej zostawiliśmy. Jeśli jest za gęsta trzeba ją lekko podgrzać.

murzynek z orzechami
murzynek z orzechami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij