Znajdź swój przepis

Małpi chlebek odrywany – monkey bread

6 października, 2024

Małpi chlebek odrywany – monkey bread to nic innego jak kawałki ciasta drożdżowego z posypką cynamonową. Obłędny w smaku wypiek, który kawałek po kawałku odrywamy i zajadamy.

Popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto, które oryginalne formowane jest w małe kuleczki, które pieczemy w formie na babkę – przepis TUTAJ.

Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, puchate i lekkie. Długo zachowuje swoją świeżość i następnego dnia również jest pyszne.

Podczas pieczenia cukier roztapia się oblepiając każdy kawałek ciasta.

Wierzch ciasta to przepyszna chrupiąca skorupka z cynamonu.

REKLAMA:

Po upieczeniu ciasto możesz oblać niewielką ilością roztopionego masła, gorzką czekoladą lub wykonać polewę z serka śmietankowego i masła.

Cudowne, aromatyczne i słodkie ciasto, które nie pozwoli Ci się oderwać.

Kawałek po kawałeczku odrywając pyszne skrawki ciasta będziesz cieszyć się jego smakiem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PROSTE CIASTO DYNIOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

CYNAMONKI

REKLAMA:
monkey bread

MAŁPI CHLEBEK ODRYWANY

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko o temp. pokojowej
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

POSYPKA CYNAMONOWA

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Drożdże świeże lub suche mieszamy w ciepłym mleku i łyżeczce cukru. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtko, 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli i chwilkę mieszamy. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę i wkładamy do miseczki szczelnie owiniętą folią spożywczą lub przykrytą ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy wzdłuż paski o szerokości ok. 3 – 4 cm, następnie w poprzek tworząc małe kawałki ciasta. Każdy kawałek chwilkę zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy na dnie formy jeden obok drugiego tworząc warstwy z ciasta. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut. Studzimy w formie, następnie wierzch można dodatkowo oblać roztopionym masłem.

monkey bread
monkey bread

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij