Małpi chlebek odrywany – monkey bread to nic innego jak kawałki ciasta drożdżowego z posypką cynamonową. Obłędny w smaku wypiek, który kawałek po kawałku odrywamy i zajadamy.
Popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto, które oryginalne formowane jest w małe kuleczki, które pieczemy w formie na babkę – przepis TUTAJ.
Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, puchate i lekkie. Długo zachowuje swoją świeżość i następnego dnia również jest pyszne.
Podczas pieczenia cukier roztapia się oblepiając każdy kawałek ciasta.
Wierzch ciasta to przepyszna chrupiąca skorupka z cynamonu.
Po upieczeniu ciasto możesz oblać niewielką ilością roztopionego masła, gorzką czekoladą lub wykonać polewę z serka śmietankowego i masła.
Cudowne, aromatyczne i słodkie ciasto, które nie pozwoli Ci się oderwać.
Kawałek po kawałeczku odrywając pyszne skrawki ciasta będziesz cieszyć się jego smakiem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAŁPI CHLEBEK ODRYWANY
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 350 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
POSYPKA CYNAMONOWA
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Drożdże świeże lub suche mieszamy w ciepłym mleku i łyżeczce cukru. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtko, 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli i chwilkę mieszamy. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione i ostudzone masło. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Formujemy w kulę i wkładamy do miseczki szczelnie owiniętą folią spożywczą lub przykrytą ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy wzdłuż paski o szerokości ok. 3 – 4 cm, następnie w poprzek tworząc małe kawałki ciasta. Każdy kawałek chwilkę zanurzamy w maśle i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy na dnie formy jeden obok drugiego tworząc warstwy z ciasta. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut. Studzimy w formie, następnie wierzch można dodatkowo oblać roztopionym masłem.

