Ciasto jogurtowe z sercem w środku idealne na Walentynki. Wilgotne, delikatne przypominające w smaku troszkę ciasta piaskowe. W środku serce z ciasta kakaowego, które pięknie wygląda i tworzy bardzo ciekawy motyw walentynkowy i co najważniejsze zaskakuje.
Ciasto jest banalnie proste i najważniejsze, aby składniki były w temp. pokojowej wtedy unikniemy zakalca. Ja użyłam keksówki silikonowej i ciasto zaczęło mi się na boki „rozpychać”. Jeśli chcesz, aby ciasto miało ładny kształt wystarczy do pieczenia użyć standardowej formy blaszanej. Wtedy będzie rosło do góry, a nie na boki.
Serduszka układamy jeden obok drugiego i zalewamy ciastem. Cały sekret tego niesamowitego ciasta.
Ciasto jogurtowe długo zachowuje świeżość i po upieczeniu zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Spokojnie może leżeć kilka dni i będzie nadal wilgotne i dobre.
Ciasto jogurtowe z sercem to fajny patent na zaskoczenie w Walentynki kogoś bliskiego. Natomiast można z ciasta kakaowego wykrawać także inne kształty np. gwiazdki, zwierzęta lub znaki. Inspiracja: lidien
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Walentynki.
CIASTO JOGURTOWE Z SERCEM
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 75 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 jajko
- 40 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
proszkiem
oraz
sodą.
Dodajemy
pozostałe
składniki
i
miksujemy
do
połączenia.
Przekładamy
do
torownicy
o
śr.
24-26
cm
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
170
C
i
pieczemy
przez
ok.
15-20
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wykrawamy
serca
za
pomocą
foremki.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
powoli
olej,
jogurt,
sól
oraz
suche
składniki.
Formę
keksówkę
(najlepiej
zwykłą,
a
nie
silikonową)
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wykładamy
1/3
ciasta,
następnie
układamy
w
pionie
serce
jeden
przy
drugim
lekko
dociskając,
aby
troszkę
zagłębiło
się
w
cieście.
Zalewamy
powoli
pozostałym
ciastem.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
40-50
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Tutaj znajdziesz mój profil na Instagramie, gdzie zobaczysz więcej zdjęć od kuchni.
Komentarze
Witam. Pieklam wczoraj ciasto z tego przepisu. Robiłam je krok, po kroku. Niestety po 50 minutach pieczenia (grzałka góra-dół) ciasto było z zewnątrz wystarczająco zarumieniona, a środek zakalcowaty (baaa, wręcz surowy). Uratowałam wypiek, dodatkowanym pól godzinnym pieczeniem (właczając tym razem termoobieg). Przepis chyba do poprawy.
Pozdrawiam.