Ciasto jogurtowe z sercem w środku idealne na Walentynki. Wilgotne, delikatne przypominające w smaku troszkę ciasta piaskowe. W środku serce z ciasta kakaowego, które pięknie wygląda i tworzy bardzo ciekawy motyw walentynkowy i co najważniejsze zaskakuje.
Ciasto jest banalnie proste i najważniejsze, aby składniki były w temp. pokojowej wtedy unikniemy zakalca. Ja użyłam keksówki silikonowej i ciasto zaczęło mi się na boki „rozpychać”. Jeśli chcesz, aby ciasto miało ładny kształt wystarczy do pieczenia użyć standardowej formy blaszanej. Wtedy będzie rosło do góry, a nie na boki.
Serduszka układamy jeden obok drugiego i zalewamy ciastem. Cały sekret tego niesamowitego ciasta.
Ciasto jogurtowe długo zachowuje świeżość i po upieczeniu zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Spokojnie może leżeć kilka dni i będzie nadal wilgotne i dobre.
Ciasto jogurtowe z sercem to fajny patent na zaskoczenie w Walentynki kogoś bliskiego. Natomiast można z ciasta kakaowego wykrawać także inne kształty np. gwiazdki, zwierzęta lub znaki. Inspiracja: lidien
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Walentynki.
CIASTO JOGURTOWE Z SERCEM
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 75 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 jajko
- 40 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Przekładamy do torownicy o śr. 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Wykrawamy serca za pomocą foremki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy powoli olej, jogurt, sól oraz suche składniki. Formę keksówkę (najlepiej zwykłą, a nie silikonową) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 ciasta, następnie układamy w pionie serce jeden przy drugim lekko dociskając, aby troszkę zagłębiło się w cieście. Zalewamy powoli pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
Tutaj znajdziesz mój profil na Instagramie, gdzie zobaczysz więcej zdjęć od kuchni.
Witam. Pieklam wczoraj ciasto z tego przepisu. Robiłam je krok, po kroku. Niestety po 50 minutach pieczenia (grzałka góra-dół) ciasto było z zewnątrz wystarczająco zarumieniona, a środek zakalcowaty (baaa, wręcz surowy). Uratowałam wypiek, dodatkowanym pól godzinnym pieczeniem (właczając tym razem termoobieg). Przepis chyba do poprawy.
Pozdrawiam.
jaka długość i wysokość keksówki? lub wysokość serc… chcę, aby wszystko pasowało.
U mnie była to 10 x 20 cm, ale lepiej jeśli będzie troszkę dłuższa
Takie mi wyszlo. :) robiłam na walentynki. Narzeczony był zachwycony :D
Polecam każdemu ten przepis. Tylko kakao z umiarem. :) ja dałam czubate łyżki to wyszły serduszka strasznie gorzkie. Zrobiłam drugi raz, z mniejszą ilością i wyszlo pycha :)
Mi wyszło pyszne :) i wcale nie jest trudne. Dziękuję za każdy przepis :) :) pozdrawiam
Pysznie wygląda ;) Pamiętam, że kiedyś bodajże na stronie Moje Wypieki, widziałam takie ciasto z króliczkiem zamiast serduszka ;p a nadal nie spróbowałam upiec..
Ciasto wbrew pozorom jest trochę trudne. Szczególnie „zalewanie” serduszek reszta białego lepkiego i gęstego ciasta. Z ilości składników i wykorzystaniu zwykłej formy keksowej (mniejszej) ciasta białego po prostu zabrakło :| musiałam dołożyć po bokach resztki po serduszkach. Liczę na farta,że wyjdzie… Póki co jestem w trakcie pieczenia…