Mini chałka z kruszonką to doskonała propozycja na śniadanie, deser lub kolację. Miękkie i wilgotne ciasto z chrupiącą i słodką kruszonką.
Z przepisu wykonasz cztery mini chałki, które wbrew pozorom nie są wcale takie małe.
Chałka najlepsza jest zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Środek jest mięciutki jak puszek i wilgotny. Kruszonka chrupiąca, słodka pod wypieczona skórką ciasta.
Domowa mini chałka z kruszonką jest idealna na śniadanie, aby ja wykonać w szybki sposób wystarczy wykonać wieczorem ciasto i włożyć je do lodówki. Rano wyciągamy na 15-20 min ciasto, aby się ociepliło i formujemy chałkę jak w przepisie. W ten sposób rano mamy świeżutką drożdżówkę, a zapach w domu ciasta drożdżowego jest nie do podrobienia.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na chałkę.
MINI CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
ILOŚĆ: 4 mini chałki
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 550 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 4 łyżki cukru
- 350 ml mleka
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 70 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła, zimnego
- 3 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
150 ml mleka podgrzewamy, aby było ciepłe (nie gorące) dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy i zostawiamy na około 5-10 min. do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, cukier oraz lekko roztrzepane jajko. Pozostałe mleko również podgrzewamy, aby było ciepłe i dodajemy do mąki razem wyrośniętymi drożdżami. Chwilę mieszamy i dodajemy niewielką ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Co chwilę dodajemy masło i wyrabiamy przez około 10 min. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wkładamy do miski lekko naoliwionej, owijamy folią miskę i zostawiamy na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy ciasto na cztery części. Bierzemy jeden kawałek i dzielimy na trzy formując wałeczki o dł. około 20-25 cm. Zaplatamy warkocz zlepiając końce i podwijając pod spód. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi kawałkami. Zostawiamy na około 15-20 min do napuszenia pod przykryciem (folią spożywczą lub ściereczką).
Mąkę mieszamy razem z cukrem, następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy np. widelcem, aż powstanie kruszonka.
Wyrośnięte chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-30 min do zarumienienia.
Witam. Chciała bym pogratulować przepisu chałki wyszły niesamowite spróbuję na pewno jeszcze nie jeden przepis z tego bloga ????