Krem czekoladowy z awokado doskonały do smarowania na kanapki, nadziewania np. naleśników lub na wierzch ciast. Dietetyczny, pełny zdrowych składników odżywczych i nie zawiera cukru. Krem idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o linię i są na diecie.
Krem jest banalnie prosty. Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskujemy gładki i jednolity krem. Jeśli nie lubisz miodu lub masz uczulenie możesz go zastąpić np. syropem z agawy, syropem klonowym, melasą lub stewią. Dopasuj smak do swoich upodobań, aby był mniej lub bardziej słodszy.
Awokado koniecznie musi być dojrzałe. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces dojrzewania wrzuć je razem z jabłkiem lub bananem do papierowej torebki lub kartoniku i zamknij. Powinno dojrzeć przez 1-2 dni. Drugim jeszcze szybszym sposobem jest owinięcie awokado folią aluminiową i włożenie na 10 min do rozgrzanego piekarnika do 100 C. Po tym czasie awokado powinno być miękkie.
Krem jest gęsty i mocny w smaku. Awokado jest mało wyczuwalne i możemy w ten sposób przemycać w innej postaci cenne składniki odżywcze. Sprawdzi się na kanapki, placuszki lub jako dietetyczny krem na ciasto.
TUTAJ znajdziesz przepis na nutellę z kaszy jaglanej.
KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO
SKŁADNIKI NA KREM:
ILOŚĆ: 1 mały słoiczek kremu
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
Awokado obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałymi składnikami na jednolity krem. Podajemy od razu lub przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce przez kilka dni.