Znajdź swój przepis

Krem czekoladowy z awokado

30 listopada, 2016

Krem czekoladowy z awokado doskonały do smarowania na kanapki, nadziewania np. naleśników lub na wierzch ciast. Dietetyczny, pełny zdrowych składników odżywczych i nie zawiera cukru. Krem idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o linię i są na diecie.

Krem jest banalnie prosty. Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskujemy gładki i jednolity krem. Jeśli nie lubisz miodu lub masz uczulenie możesz go zastąpić np. syropem z agawy, syropem klonowym, melasą lub stewią. Dopasuj smak do swoich upodobań, aby był mniej lub bardziej słodszy.

Awokado koniecznie musi być dojrzałe. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces dojrzewania wrzuć je razem z jabłkiem lub bananem do papierowej torebki lub kartoniku i zamknij. Powinno dojrzeć przez 1-2 dni.  Drugim jeszcze szybszym sposobem jest owinięcie awokado folią aluminiową i włożenie na 10 min do rozgrzanego piekarnika do 100 C. Po tym czasie awokado powinno być miękkie.

Krem jest gęsty i mocny w smaku. Awokado jest mało wyczuwalne i możemy w ten sposób przemycać w innej postaci cenne składniki odżywcze. Sprawdzi się na kanapki, placuszki lub jako dietetyczny krem na ciasto.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz przepis na nutellę z kaszy jaglanej.

krem z awokado

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO

SKŁADNIKI NA KREM:

ILOŚĆ: 1 mały słoiczek kremu

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu

Awokado obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałymi składnikami na jednolity krem. Podajemy od razu lub przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce przez kilka dni.

krem z awokado krem z awokado

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij