Uwielbiam przygotowywać domowe wersje znanych słodkości. Tym razem wykonałam domowym sposobem znane pralinki Ferrero Rocher. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak obłędny. Pralinki są mocno czekoladowe z orzechowym akcentem. Jeśli nie rozdrobnicie orzechów dosyć mocno będą tworzyć nierówną powierzchnię pod czekoladą, imitując prawdziwe Ferrero Rocher. Prosty i pyszny sposób na deser. Inspiracja: Palachinka. TUTAJ znajdziecie przepis na kuleczki ala Rafaello. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 25 pralinek
- 100 g wafli czekoladowych
- 150 g orzechów laskowych
- 200 g nutelli
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 1/2 łyżki oleju
Wafle rozdrabniamy wałkiem do ciasta lub malakserem. Orzechy laskowe lekko podpiekamy na suchej patelni, następnie kroimy na niewielkie kawałeczki.
Wafle, orzechy laskowe oraz nutellę przekładamy do miseczki i łączmy. Powstałą masę przekładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formujemy niewielkie kuleczki i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.
Gorzką czekoladę roztapiamy razem z olejem i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzone kuleczki pokrywamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia wierzchu. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.
O jakich waflach czekoladowych mowa?Princepolo?Czy coś innego?
tak :)