Znajdź swój przepis

Serowa babka piaskowa

13 marca, 2015

Bardzo wilgotna, słodka i serowa babka piaskowa. Idealna na wielkanocny stół lub inne święta. Nie zawiera dużo składników i jest szybka w przygotowaniu. Można napisać, że jest to babka last minute, którą możesz upiec dosłownie chwilę przed podaniem na stół. Jest doskonała i kolejny raz mogę wpisać przepis na listę murowanych wypieków w Święta Wielkanocne.

Ważne przy tego typu wypiekach jest dokładne ubicie masła z serkiem. Masa powinna być lekka i puszysta. Jest to cały sekret pulchnej babki, która na pewno nie będzie miała zakalca. Ubijaj masło z serkiem przez 5 min, właściwie im lepiej ubijesz tym babka będzie lżejsza.

Kolejna rada co do tego przepisu jest taka: nie miksuj masy serowej z mąką za długo. Wystarczy, że miksowanie skończy się w momencie połączenia składników. Im dłużej na koniec będziesz miksować, tym babka będzie miała cięższą konsystencję.

Serek w cieście sprawia, że nie jest sucha i ma lekki posmak serowy, ale tylko minimalnie wyczuwalny. Inspiracja: Martha Steward.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

piaskowa-babka-serowa-1

SEROWA BABKA PIASKOWA – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  •  1,5 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła lub margaryny
  • 115 g serka śmietankowe np. Philadelphia lub Piątnica
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki. Masło ucieramy razem z serem przez około 2 min. Następnie dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie jasna i puszysta (około 5 min.). Po tym czasie zmniejszamy obroty na średnie i dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego. Następnie łączymy z solą i wanilią. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę w dwóch partiach. Miksujemy tylko do połączenia nie dłużej. Formę o wymiarach 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto na środku wykonując lekkie nacięcie wzdłuż. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60-70 min do tzw. suchego patyczka. PO upieczeniu studzimy przez 15 min w formie, następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

piaskowa-babka-serowa-3

piaskowa-babka-serowa-6

piaskowa-babka-serowa-4

piaskowa-babka-serowa-5

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mam w lodówce mascarpone… Czy by się nadawał???? Pozdrawiam.

    1. Mascarpone może być nieco za gęsty, ale możesz spróbować :)

  2. Ilovebake says:

    Sliczne wyszly i jaki ksztalt ladny :-D Udanych Swiat pozdrawiam :-)

  3. Magdalena says:

    A oto moje cudenka. Mini serowe babeczki, sa pyszne :)

  4. Weronika says:

    pieklam 50 min i musialam wyjac z piekarnika bo by sie spalila :D niestety nie jest tak wilgotna jakbym chciala no ale dopiero 1 raz ja robilam :) zobaczymy nastepnym razem :D

    1. Ilovebake says:

      Nastepnym razem przykryj folia aluminiowa jak zacznie za moco sie rumienic. Wilgotnosc w duzej mierze zalezy od rodzaju serka. Ps. W jakiej formie pieklas?

    2. Weronika says:

      Dodalam serek łaciaty , taki akurat mialam :) a forme mialam o wymiarach 10x20x6 .

  5. Od dawna mam na taką ochotę, kusisz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x