Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym

15 września, 2021

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami w galaretce. Warstwa ciasta czekoladowe, lekki krem i do tego świeże owoce.

Ciasto czekoladowe jest proste w wykonaniu. Lekkie, wilgotne i zaraz puszyste. Warstwa kremu karpatkowego słodka i niezwykle delikatna. Całość przykryta dla kontrastu owocami sezonowymi. Poza latem możesz wykonać z owocami mrożonymi.

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym to świetny pomysł nie tylko na uroczystości, ale także święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KARPATKOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KARPATKOWĄ:

  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa, proszek
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g malin świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta, aż do lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. W rondelku podgrzewamy do rozpuszczenia masło, przesiane kakao, cukry oraz mleko. Zostawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy kakaowej razem z suchymi składnikami i lekko mieszamy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy z masą kakaową. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. 500 ml mleka podgrzewamy z cukrami, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i delikatnie mieszając dodajemy po łyżce do kremu. Wykładamy na ciasto czekoladowe. Obsypujemy malinami i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Malgorzata says:

    Czy budyn z cukrem czy bez cukru ?

  2. Czy zamiast malin można dodać mrożone jagody?

  3. Śmietanka ma być prosto z lodówki czy ma być temperatura pokojowa taka jak masła?

    1. Śmietanka z lodówki, inaczej się nie ubije :)

  4. Czy robiąc w mniejszej formie skrócić też czas pieczenia ? Nigdy tego nie wiem ,a jednak forma 25×25 znaczaca różni się od tej standardowej 25×35. Pozdrawiam.

    1. Jeśli robisz tyle samo ciasta w mniejszej formie wtedy wydłużamy czas pieczenia, jeśli zmniejszasz też ciasto i formę wtedy czas powinien być podobny :)

  5. Dlaczego krem po dodaniu śmietany nie się zwarzył?

    1. Możliwe, ze były rozne temp. Lub za szybko były dodawane składniki

    2. Niestety przydarzyło mi się to samo :( Kolejnym razem pominę bitą śmietanę, sam krem budyniowy też będzie pyszny :)

  6. Czy do kremu wystarczy dać kostkę masła 200 g czy może się wtedy nie udać krem?

    1. aneta Autor says:

      może być zbyt rzadki

  7. A czy mozna to ciasto zrobic w tortownicy? Np 24 czy 26.nie mam prostokatnej formy????

    1. aneta Autor says:

      tak, ale warto nieco zmniejszyć ilość składników.

  8. Ja zamiast kremówki często daję mascarpone do kremu, nie chce mi się ubijać śmietanki, a smak ten sam wychodzi :)
    Pycha ciasto!

  9. Mrożone maliny trzeba rozmrozić czy zamrożone można wyłożyć na ciasto?

    1. aneta Autor says:

      zamrożone :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij