Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym

Wrzesień 15, 2021 , 73624 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami w galaretce. Warstwa ciasta czekoladowe, lekki krem i do tego świeże owoce.

Ciasto czekoladowe jest proste w wykonaniu. Lekkie, wilgotne i zaraz puszyste. Warstwa kremu karpatkowego słodka i niezwykle delikatna. Całość przykryta dla kontrastu owocami sezonowymi. Poza latem możesz wykonać z owocami mrożonymi.

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym to świetny pomysł nie tylko na uroczystości, ale także święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

"SŁODKIE ŚWIĘTA - 40 PRZEPISÓW NA CIASTA"

PREMIERA E-BOOKA JUŻ ZA:

PIERWSZY TYDZIEŃ PROMOCYJNA CENA 35 ZŁ 49 ZŁ

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KARPATKOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KARPATKOWĄ:

  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa, proszek
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g malin świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta, aż do lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. W rondelku podgrzewamy do rozpuszczenia masło, przesiane kakao, cukry oraz mleko. Zostawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy kakaowej razem z suchymi składnikami i lekko mieszamy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy z masą kakaową. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. 500 ml mleka podgrzewamy z cukrami, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i delikatnie mieszając dodajemy po łyżce do kremu. Wykładamy na ciasto czekoladowe. Obsypujemy malinami i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Odpowiedz Monia Wrzesień 22, 2021 at 21:23

    A czy mozna to ciasto zrobic w tortownicy? Np 24 czy 26.nie mam prostokatnej formy????

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 23, 2021 at 16:23

      tak, ale warto nieco zmniejszyć ilość składników.

  • Odpowiedz Zuzanna Wrzesień 20, 2021 at 14:11

    Ja zamiast kremówki często daję mascarpone do kremu, nie chce mi się ubijać śmietanki, a smak ten sam wychodzi :)
    Pycha ciasto!

  • Odpowiedz Olga Wrzesień 15, 2021 at 16:09

    Mrożone maliny trzeba rozmrozić czy zamrożone można wyłożyć na ciasto?

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 16, 2021 at 14:06

      zamrożone :)

    Dodaj komentarz