Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami w galaretce. Warstwa ciasta czekoladowe, lekki krem i do tego świeże owoce.
Ciasto czekoladowe jest proste w wykonaniu. Lekkie, wilgotne i zaraz puszyste. Warstwa kremu karpatkowego słodka i niezwykle delikatna. Całość przykryta dla kontrastu owocami sezonowymi. Poza latem możesz wykonać z owocami mrożonymi.
Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym to świetny pomysł nie tylko na uroczystości, ale także święta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KARPATKOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ KARPATKOWĄ:
- 700 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 2 x galaretka malinowa, proszek
- 700 ml gorącej wody
- ok. 400-500 g malin świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Galaretki
zalewamy
gorącą
wodą,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wkładamy
do
lodówki
na
czas
przygotowania
ciasta,
aż
do
lekkiego
stężenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
W
rondelku
podgrzewamy
do
rozpuszczenia
masło,
przesiane
kakao,
cukry
oraz
mleko.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Żółtka
oddzielamy
od
białek
i
dodajemy
do
masy
kakaowej
razem
z
suchymi
składnikami
i
lekko
mieszamy.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Delikatnie
łączymy
z
masą
kakaową.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
500
ml
mleka
podgrzewamy
z
cukrami,
aż
do
rozpuszczenia.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
i
wlewamy
cały
czas
mieszając
do
gorącego
mleka.
Podgrzewamy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilkę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę
i
delikatnie
mieszając
dodajemy
po
łyżce
do
kremu.
Wykładamy
na
ciasto
czekoladowe.
Obsypujemy
malinami
i
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
A czy mozna to ciasto zrobic w tortownicy? Np 24 czy 26.nie mam prostokatnej formy????
tak, ale warto nieco zmniejszyć ilość składników.
Ja zamiast kremówki często daję mascarpone do kremu, nie chce mi się ubijać śmietanki, a smak ten sam wychodzi
Pycha ciasto!
Mrożone maliny trzeba rozmrozić czy zamrożone można wyłożyć na ciasto?
zamrożone