Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym

15 września, 2021

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami w galaretce. Warstwa ciasta czekoladowe, lekki krem i do tego świeże owoce.

Ciasto czekoladowe jest proste w wykonaniu. Lekkie, wilgotne i zaraz puszyste. Warstwa kremu karpatkowego słodka i niezwykle delikatna. Całość przykryta dla kontrastu owocami sezonowymi. Poza latem możesz wykonać z owocami mrożonymi.

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym to świetny pomysł nie tylko na uroczystości, ale także święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KARPATKOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KARPATKOWĄ:

  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka malinowa, proszek
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g malin świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta, aż do lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. W rondelku podgrzewamy do rozpuszczenia masło, przesiane kakao, cukry oraz mleko. Zostawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy kakaowej razem z suchymi składnikami i lekko mieszamy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy z masą kakaową. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. 500 ml mleka podgrzewamy z cukrami, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i delikatnie mieszając dodajemy po łyżce do kremu. Wykładamy na ciasto czekoladowe. Obsypujemy malinami i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego krem po dodaniu śmietany nie się zwarzył?

    1. Możliwe, ze były rozne temp. Lub za szybko były dodawane składniki

  2. Czy do kremu wystarczy dać kostkę masła 200 g czy może się wtedy nie udać krem?

    1. aneta Autor says:

      może być zbyt rzadki

  3. A czy mozna to ciasto zrobic w tortownicy? Np 24 czy 26.nie mam prostokatnej formy????

    1. aneta Autor says:

      tak, ale warto nieco zmniejszyć ilość składników.

  4. Ja zamiast kremówki często daję mascarpone do kremu, nie chce mi się ubijać śmietanki, a smak ten sam wychodzi :)
    Pycha ciasto!

  5. Mrożone maliny trzeba rozmrozić czy zamrożone można wyłożyć na ciasto?

    1. aneta Autor says:

      zamrożone :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x