Puszyste ciasto z jabłkami to przepis, który zawsze warto mieć pod ręką. Szybki w wykonaniu z kilku składników. Idealny w jesienny czas.
Dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej ciasto jest jeszcze lżejsze i delikatniejsze.
Jabłka najlepiej lekko kwaśnej odmiany kroimy w niedużą kostkę i obsypujemy cynamonem, który podczas pieczenia niesamowicie pachnie.
Puszyste ciasto z jabłkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu oprószone cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
PUSZYSTE CIASTO Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże w temp. pokojowej
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- DODATKOWO:
- 3 jabłka, lekko kwaśne
- 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka kroimy na kawałeczki i mieszamy z cynamonem. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Na koniec w trzech porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i układamy kawałki jabłka. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Czy można sodę zastąpić proszkiem do pieczenia??
Tak
A jest szansa, że utrzyma odrobinę kruszonki..? :) Z kruszonką życie piękniejsze… ;)
tak :)