Tort truskawkowy z kremem śmietankowym na bazie mascarpone i galaretką. Przepis jest bardzo prosty, a rezultat wspaniały i przepyszny. Podobny tort truskawkowy podany był na jednym ze spotkań rodzinnych, tak bardzo mi smakował, że postanowiłam go wykonać samodzielnie w domu i umieścić na blogu. Udekorowałam go wiórkami kokosowymi, ale mogą być to np. uprażone migdały. Tort truskawkowy jest lekki, delikatny, kremowy z galaretką truskawkową, która przełamuje smak i tworzy piękną falę na wierzchu. Ma się wrażenie, że wierzch tortu jest jak tafla truskawkowa, która jest płynna.
Biszkopt podzieliłam na trzy części, przełożyłam najprostszym kremem z możliwych, czyli na bazie kremówki i mascarpone. Na wierzchu ułożyłam połówki truskawek i zalałam tężejącą galaretką. Nie znam lepszego przepisu na tort truskawkowy, a zarazem tak prostego.
Tort jest dosyć wysoki i na pewno tortownica musi być podwyższona. Ja użyłam do tego zwykłej folii aluminiowej, którą owinęłam już przełożony biszkopt. Wsadziłam do tortownicy i później zalałam galaretką. Prosty patent i nie trzeba za dużo przy tym kombinować.
Ciasto im dłużej leży tym jest bardziej smaczny, ale nie wolno go dłużej trzymać niż 4 dni.
Ten przepis na tort truskawkowy to mój faworyt w tym sezonie. Czasami proste połączenia są najlepsze i najsmaczniejsze, a na pewno ten tort truskawkowy jest obłędnie dobry i na jednym kawałku nie skończysz. Leciutki co w lato jest ważne, słodki z cudownym kremem na bazie mascarpone, którego nie musisz stabilizować żelatyną lub śmietan-fixem. Po schłodzeniu krem jeszcze staje się gęstszy. Nie nasączaj biszkoptu, akurat w tym torcie nie jest to potrzebne. Jeśli lubisz mocno truskawkowy tort możesz dodać plasterki pomiędzy warstwy biszkoptu.
Tort truskawkowy idealny w sezonie letnim. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORT TRUSKAWKOWY
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY Z MASCARPONE:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 300 g truskawek
- wiórki kokosowe do oprószenia
Białka oddzielamy od żółtek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywna pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach ok. 3 min. Ponownie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy po jednym żółtku, aż do wykorzystania wszystkich. Mąki w kilku partiach przesiewamy bezpośrednio do białek. Po dodaniu jednej partii delikatnie mieszamy dużą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej naruszyć pianę. Do tortownicy silikonowej lub zwykłej (wyłożonej papierem) o wym. 24 cm przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na 3 części.
Galaretkę zalewamy 450 ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek. Miksujemy, aż masa stanie się mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie chwilę miksujemy.
Jeden blat biszkoptowy układamy w tortownicy, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i smarujemy drugą częścią ciasta. Układamy trzeci blat i lekko smarujemy wierzch kremem, pozostałą część zostawiany na później do wykończenia boków tortu. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż galaretkę będzie można wylać na wierzch.
Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch tortu. Gotowy wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia smarujemy boki ciasta pozostałym kremem i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
*moja tortownica była za niska na ten tort dlatego musiałam ją podwyższyć. Użyłam do tego folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła tort i ponownie włożyłam do tortownicy. Dopiero wtedy zalewałam galaretką.
Tort wyszedł przepyszny! Biszkopt puszysty, mięciutki, delikatny. Nie opadł! Maca gładka, kremowa, delikatna, pyszna! Jestem zachwycona! Przepis prosty w wykonaniu. To był tort urodzinowy dla syna! Wszystkim bardzo smakował. Polecam!
witam , prosze dokladnie wytlumaczyc co tzn. z tym 'rzucaniem biszkoptu na podloge’ (Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie???)…nigdy o tym nie slyszlam.
Po prostu podkładasz koc lub ręcznik i upuszczasz gorący biszkopt w formie :) powietrze odchodzi o biszkopt nie opadnie.
Wszystko zrobione według przepisu i poraz kolejny jestem z siebie dumna ze takie coś wspaniałego i przepysznego udało mi się zrobić za co Pani serdecznie dziekuje!!!! Ile razy nie zaglądnę do Pani i nie wymyślę co by tu zrobić to wychodzi ogromne wow aż chce się mi piec i piec i juz szukam kolejnego przepisu :) Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie z Włoskich Alp!!!! https://uploads.disquscdn.com/images/a9e0e0e97c4bde52a0f28bc2d160ef1baf2910421d72a9e168d8d517c9ff1c9e.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d8820b8866a6eb87e51661e3e7c10d609764705703153d36ea39610e7aef08f2.jpg
Śliczny :)
Tort wyszedł pyszny i biszkopt wychodzi za każdym razem :) tort wiele razy juz robiłam z różnymi modyfikacjami. Polecam spróbować np z brzoskwiniami z puszki i malinami. Sokiem z brzoskwin można nasączyć biszkopt, poza tym tort przekładam też owocami, najpierw smaruje biszkopt śmietaną z mascarpone cienko i na to układam maliny (lub truskawki), a na następnym „pietrze” zamiast malin brzoskwinie. I nie zawsze obsypuje wiorkami kokosowymi bo mają zaintensywny smak. Polecam spróbować i wrzucić na stronę bo jest przepyszny. Próbowałam też z wiśniami drukowanymi ze słoika i również wychodzi pyszny :)
wyszedł ok,choć problem był,zaraz spróbujemy :)
Co za problem?
galaretka wyciekła za tortownice,wkurzyłam się,ale trochę zostawiłam w lodówce…zaglądnęłam za 30 minut i zrobiła się taka w sam raz,stężała idealnie,dopiero wtedy wylałam i starczyło akurat na wierzch :) pyszniutki!
dopiero zaczynam przygode z pieczeniem i przepraszam jesli pytanie jest glupie :) o co chodzi z podwyzszeniem tortownicy i gdzie dokladnie dac ta folie? mam taka na 21cm czy proporcje moge dac takie same jak w przepisie? pozdrawiam, michalina
Hej :) Moja tortownica ma 24 cm średnicy i u Ciebie torcik wyjdzie jeszcze wyższy jeśli nie zmniejszysz lekko proporcji. U mnie galaretka nie zmieściła się do tortownicy tzn. tortownica była za niska dlatego ciasto owinęłam folią aluminiową i dopiero włożyłam do formy. Moja forma jest silikonowa ze szklanym dnem dlatego łatwiej było mi owinąć. W innym wypadku nie miałam miejsca na galaretkę :)
Witam, Czy na większą tortownicę -28 cm mogę zrobić tort z 1,5 porcji? Najbardziej chodzi mi o biszkopt – czy wyjdzie. Czy lepiej zrobić z 1 porcji z tortownicy 26 cm i będzie niższy? Tylko czy dam radę przekroić na 3 części? Muszę obdzielić 12 osób dlatego kombinuję
Wystarczy, że zwiększysz składniki tak o 1/4 i będzie ok :)
Czy do biszkoptu nie należy dodać proszku do pieczenia?
nie jest to konieczne jesli jest maka ziemniaczana :)
Ciasto wyszło przeprzepyszne :)… musze popracowac jeszcze nad biszkoptem bo niestety opadł :) ale nie rzuciłam go po upieczeniu więc może to spowodowało…
Bajecznie prosty i obłędnie pyszny :) Truskawkowy ideał!
dziękuję :)