Chłodnik ogórkowy to idealna zupa na upały. Schłodzona pyszna z dużą ilością startych ogórków i rzodkiewki. Wymieszana z jogurtem i kefirem. Doskonała z zapiekanymi, gotowanymi lub podsmażonymi młodymi ziemniakami i koperkiem.
Chłodnik był nazywanym w moim domu kwasem, podawany był z ogórkiem, szczypiorkiem na bazie wody i kwaśnej śmietany z odrobiną octu.
Ten przepis na chłodnik ogórkowy wykonałam zupełnie inaczej i według mnie jest jeszcze smaczniejszy i bardziej pożywny.
W upalne dni chłodnik to idealne danie. Uwielbiam do tego ziemniaczki prosto z piekarnika z koperkiem lub dużą ilością papryki w proszku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
CHŁODNIK OGÓRKOWY
SKŁADNIKI:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 400 ml kefiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
- 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt mieszamy z kefirem w dużej miseczce. Dodajemy do środka przeciśnięty przez praskę czosnek. Ogórki myjemy i obrane ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki myjemy i kroimy w niedużą kosteczkę. Wszystko dodajemy do jogurtu razem z koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy z podsmażonymi lub upieczonymi ziemniaczkami oraz ugotowanym na twardo jajkiem.