Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku, polewą czekoladową i dekoracją z czekoladowych jajeczek.
Przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem majonezu, który zastępuje masło w cieście. Ciasta nie ma potrzeby nasączać, dzięki dodaniu majonezu jest wilgotne.
Ciasto przełożone jest lekkim kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku oraz gorzkiej czekolady, który doskonale komponuje się z ciastem czekoladowym.
Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu, uroczystości rodzinnych lub urodzin.
Dekoracja z czekoladowych jajeczek nawiązuje do nadchodzących świąt wielkanocnych i pięknie prezentuj się na stole.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM I KREMEM CZEKOLADOWYM ORAZ AJERKONIAKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM
- 2 szklanka mąki tortowej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka Majonezu Kieleckiego o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka gorącego naparu z kawy
KREM CZEKOLADOWY Z AJERKONIAKIEM
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml ajerkoniaku
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO
- kilkanaście jajeczek czekoladowych do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka w temperaturze pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce majonez. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki naprzemiennie wlewając kawę (kończymy dodawanie na suchych składnikach).
Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. 200 ml śmietanki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą śmietankę miksuje na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ajerkoniak. Do czekolady dodajemy 2 łyżki masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. Następnie czekoladę dodajemy do masy śmietanowej i mieszamy do połączenia. Żelatynę wlewamy niewielkim strumieniem do masy cały czas miksując. Połowę kremu wykładamy na spód ciasta, następnie przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostały krem.Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy na wierzch ciasta. Rozprowadzamy równomiernie i wkładamy ponownie do lodówki na minimum 15 minut do stężenia polewy. Kroimy na kawałki i dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.
Czy napar z kawy wlewam gorący czy ostudzony
Gorący :)
Jakiej użyć czekolady aby się nie zważyła?
Gorzka minimum 40%
Jakiej firmy gorzka czekolada najlepiej się sprawdza?
Według mnie nie ma znaczenia. Oby byla z dużą ilością kakao.
Czy można zastąpić majonez kielecki majonezem winiary?
Kazdy majpnez w tym przepisie będzie ok, ale ja polecam Majonez Kielecki bo na nim piekłam :)
Czym zastąpić alkohol w kremie?
Można pominąć.
Czym zastąpić napar z kawy?
Niestety w tym przepisie nie możemy zastąpić czyms innym
Czy Majonez nie jest wyczuwalny w cieście? Uwielbiam Kielecki, ale jest dosyć specyficzny w smaku i zastanawiam się, czy nie zostaje nic z tego w biszkopcie.
Zupełnie nie jest wyczuwalny.
Czy Można Dodać amaretto zamiast ajerkoniaku ???
Tak :)