Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Wielkanoc

Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym

Kwiecień 14, 2022 , 16653 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku, polewą czekoladową i dekoracją z czekoladowych jajeczek.

 

Przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem majonezu, który zastępuje masło w cieście. Ciasta nie ma potrzeby nasączać, dzięki dodaniu majonezu jest wilgotne.

Ciasto przełożone jest lekkim kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku oraz gorzkiej czekolady, który doskonale komponuje się z ciastem czekoladowym.

Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu, uroczystości rodzinnych lub urodzin.

Dekoracja z czekoladowych jajeczek nawiązuje do nadchodzących świąt wielkanocnych i pięknie prezentuj się na stole.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM I KREMEM CZEKOLADOWYM ORAZ AJERKONIAKIEM

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM

  • 2 szklanka mąki tortowej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka Majonezu Kieleckiego o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka gorącego naparu z kawy

KREM CZEKOLADOWY Z AJERKONIAKIEM

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • kilkanaście jajeczek czekoladowych do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka w temperaturze pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce majonez. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki naprzemiennie wlewając kawę (kończymy dodawanie na suchych składnikach).
Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na dwie części. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. 200 ml śmietanki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą śmietankę miksuje na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ajerkoniak. Do czekolady dodajemy 2 łyżki masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. Następnie czekoladę dodajemy do masy śmietanowej i mieszamy do połączenia. Żelatynę wlewamy niewielkim strumieniem do masy cały czas miksując. Połowę kremu wykładamy na spód ciasta, następnie przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostały krem.Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy na wierzch ciasta. Rozprowadzamy równomiernie i wkładamy ponownie do lodówki na minimum 15 minut do stężenia polewy. Kroimy na kawałki i dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Odpowiedz Beata Kwiecień 25, 2022 at 15:31

    Jakiej użyć czekolady aby się nie zważyła?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 26, 2022 at 09:59

      Gorzka minimum 40%

  • Odpowiedz Beata Kwiecień 24, 2022 at 08:01

    Jakiej firmy gorzka czekolada najlepiej się sprawdza?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 26, 2022 at 09:59

      Według mnie nie ma znaczenia. Oby byla z dużą ilością kakao.

    1 2

    Dodaj komentarz