Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku, polewą czekoladową i dekoracją z czekoladowych jajeczek.
Przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem majonezu, który zastępuje masło w cieście. Ciasta nie ma potrzeby nasączać, dzięki dodaniu majonezu jest wilgotne.
Ciasto przełożone jest lekkim kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku oraz gorzkiej czekolady, który doskonale komponuje się z ciastem czekoladowym.
Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu, uroczystości rodzinnych lub urodzin.
Dekoracja z czekoladowych jajeczek nawiązuje do nadchodzących świąt wielkanocnych i pięknie prezentuj się na stole.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM I KREMEM CZEKOLADOWYM ORAZ AJERKONIAKIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM
- 2 szklanka mąki tortowej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka Majonezu Kieleckiego o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka gorącego naparu z kawy
KREM CZEKOLADOWY Z AJERKONIAKIEM
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml ajerkoniaku
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO
- kilkanaście jajeczek czekoladowych do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę
o
wymiarach
24
x
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
kakao,
proszkiem
do
pieczenia
i
sodą.
Jajka
w
temperaturze
pokojowej
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
(ok.
10
minut).
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
łyżce
majonez.
W
kilku
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
naprzemiennie
wlewając
kawę
(kończymy
dodawanie
na
suchych
składnikach).
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
40
–
45
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy,
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrajamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
200
ml
śmietanki
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
gorzkiej
czekolady
i
mieszamy
do
połączenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Pozostałą
śmietankę
miksuje
na
sztywną
masę.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
ajerkoniak.
Do
czekolady
dodajemy
2
łyżki
masy
śmietanowej
i
dokładnie
mieszamy.
Następnie
czekoladę
dodajemy
do
masy
śmietanowej
i
mieszamy
do
połączenia.
Żelatynę
wlewamy
niewielkim
strumieniem
do
masy
cały
czas
miksując.
Połowę
kremu
wykładamy
na
spód
ciasta,
następnie
przykrywamy
drugim
blatem
i
wykładamy
pozostały
krem.Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady.
Zostawiamy
do
lekkiego
przestudzenia
i
wylewamy
na
wierzch
ciasta.
Rozprowadzamy
równomiernie
i
wkładamy
ponownie
do
lodówki
na
minimum
15
minut
do
stężenia
polewy.
Kroimy
na
kawałki
i
dekorujemy
jajeczkami
czekoladowymi.
Komentarze
Jakiej użyć czekolady aby się nie zważyła?
Gorzka minimum 40%
Jakiej firmy gorzka czekolada najlepiej się sprawdza?
Według mnie nie ma znaczenia. Oby byla z dużą ilością kakao.