Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym

14 kwietnia, 2022

Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku, polewą czekoladową i dekoracją z czekoladowych jajeczek.

Przepyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem majonezu, który zastępuje masło w cieście. Ciasta nie ma potrzeby nasączać, dzięki dodaniu majonezu jest wilgotne.

Ciasto przełożone jest lekkim kremem czekoladowym z dodatkiem ajerkoniaku oraz gorzkiej czekolady, który doskonale komponuje się z ciastem czekoladowym.

Ciasto czekoladowe z majonezem i kremem czekoladowym będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu, uroczystości rodzinnych lub urodzin.

REKLAMA:

Dekoracja z czekoladowych jajeczek nawiązuje do nadchodzących świąt wielkanocnych i pięknie prezentuj się na stole.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM I KREMEM CZEKOLADOWYM ORAZ AJERKONIAKIEM

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE Z MAJONEZEM

  • 2 szklanka mąki tortowej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka Majonezu Kieleckiego o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka gorącego naparu z kawy

KREM CZEKOLADOWY Z AJERKONIAKIEM

REKLAMA:
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • kilkanaście jajeczek czekoladowych do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka w temperaturze pokojowej miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce majonez. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki naprzemiennie wlewając kawę (kończymy dodawanie na suchych składnikach).
Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na dwie części.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. 200 ml śmietanki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą śmietankę miksuje na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ajerkoniak. Do czekolady dodajemy 2 łyżki masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. Następnie czekoladę dodajemy do masy śmietanowej i mieszamy do połączenia. Żelatynę wlewamy niewielkim strumieniem do masy cały czas miksując. Połowę kremu wykładamy na spód ciasta, następnie przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostały krem.Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy na wierzch ciasta. Rozprowadzamy równomiernie i wkładamy ponownie do lodówki na minimum 15 minut do stężenia polewy. Kroimy na kawałki i dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.

Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy napar z kawy wlewam gorący czy ostudzony

  2. Jakiej użyć czekolady aby się nie zważyła?

    1. aneta Autor says:

      Gorzka minimum 40%

  3. Jakiej firmy gorzka czekolada najlepiej się sprawdza?

    1. aneta Autor says:

      Według mnie nie ma znaczenia. Oby byla z dużą ilością kakao.

  4. Czy można zastąpić majonez kielecki majonezem winiary?

    1. aneta Autor says:

      Kazdy majpnez w tym przepisie będzie ok, ale ja polecam Majonez Kielecki bo na nim piekłam :)

  5. Czym zastąpić alkohol w kremie?

    1. aneta Autor says:

      Można pominąć.

  6. Czym zastąpić napar z kawy?

    1. aneta Autor says:

      Niestety w tym przepisie nie możemy zastąpić czyms innym

  7. Czy Majonez nie jest wyczuwalny w cieście? Uwielbiam Kielecki, ale jest dosyć specyficzny w smaku i zastanawiam się, czy nie zostaje nic z tego w biszkopcie.

    1. aneta Autor says:

      Zupełnie nie jest wyczuwalny.

  8. Czy Można Dodać amaretto zamiast ajerkoniaku ???

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij