Mazurek czekoladowy z cappuccino na kruchym spodzie. Masę czekoladową wykonałam na bazie białej czekolady i czekoladowego cappuccino. Mazurek jest nie tylko uroczy w wyglądzie, ale także świetnie smakuje. Doskonały przepis na mazurek wielkanocny.
Kruchy spód wykonałam tym razem w formie silikonowej na tartę, która nadała bardzo ładny falisty kształt brzegom ciasta. Z wycinków ciasta wykonałam dekorację. Bardzo cienko rozwałkowałam ciasto i wycinałam malutkie łezki za pomocą foremki, które nakładałam jeden na drugi. Stworzyły ciekawy i delikatny efekt dekoracyjny.
Wskazówka: warto z wyciągnięciem kruchego spodu zaczekać, aż wylejesz masę czekoladową, która powinna po 2-3 godzinach w lodówce dobrze stężeć. Kruche ciasto w połączeniu z masą będzie bardziej zwarte i nie pokruszy nam się podczas przenoszenia.
Krem czekoladowy z białą czekoladą jest super smaczny i cudownie współgra z czekoladowym cappuccino. Jest to jeden z moich faworytów w tegoroczne święta wielkanocne. Białą czekoladę możesz zastąpić np. mleczną, gorzką. Wybór należy do ciebie. Na pewno krem na bazie białej czekolady jest jednym z najsłodszych.
Mazurek czekoladowy z cappuccino oraz koniecznie dodatkiem orzechów włoskich to kolejna moja propozycja na Wielkanoc. Pyszny, słodki i prosty w wykonaniu mazurek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki.
MAZUREK CZEKOLADOWY Z CAPPUCCINO
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 150 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 150 g białej czekolady
- 3 łyżeczki cappuccino, proszek
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- około 100 g orzechów włoskich
Mąki przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz sól i szybko siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 godz do lodówki lub całą noc. Pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej wkładamy ciasto i wałkuje na kształt większy od formy na tartę. U mnie miała średnicę 26 cm, a rozwałkowałam na około 30 cm. Wycięte ciasto wkładamy na dno formy. Usuwamy nadmiar ciasta z brzegów. Ścinki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy cienko. Wycinamy dowolnie małe kształty (u mnie łezki). Wkładamy do lodówki owinięte folią na około 30 min. Nakłuwamy środek i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do zarumienienia. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kremówkę oraz cappuccino (proszek) i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wykładamy na kruchy spód i dekorujemy dowolnie orzechami włoskimi.
Ciasto na mazurek z Twojego przepisu, tylko posmarowane masą kajmakową no i przystrojone ale po mojemu ;P A spód jak dla mnie pycha, bo uwielbiam cytrynowe ciasta, wyszło kruche i dobrze się robiło.
Sliczny :)
Wygląda ślicznie, a nadzienie to zdecydowanie moje smaki :)
Elegancki mazurek! :) Jako fanka kawy, powiem tylko – krem o smaku kawy to strzał w dziesiątkę! :)
powinien mi posmakować bo nie przepadam za mazurkami bardzo słodkimi :) piękne zdjęcia:)