Plan na te lato wyglądał właśnie tak: zrobić każdy rodzaj ciasta z truskawkami. Była rolada, sernik na zimno, ciasto na maślance i przyszedł czas na sernik pieczony. Uwierzcie mi, gdy go kroiłam z każdym kawałkiem czułam złość. Każde przekrojenie ciasta rujnowało piękny wygląd sernika. Był cudowny, żółciutki od jajek i czerwony od truskawek. Po prostu czysta poezja. Wygląd to nie wszystko i smak jest ważny. Moje ulubione to te lekkie, rozpływające się i kremowe. Sernik właśnie taki wyszedł. Mus truskawkowy równoważy słodki smak sernika. Najlepszy sernik jest po upływie kilku godzin w lodówce, ale tego znawcom tematu nie muszę pisać. Inspiracją była Ania Starmach i jej przepis. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA SPÓD Z HERBATNIKÓW:
- 2 szklanki zmielonych herbatników
- 4 łyżki masła, roztopionego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 900 g twarogu mielonego, półtłustego
- 175 g śmietanki 30 %
- 30 g maki ziemniaczanej
- 320 g cukru
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:
- 250 g truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka z cytryny
DODATKOWO:
- kilka pokrojonych truskawek do dekoracji
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Tortownicę o śr. 24 cm zabezpieczamy folią spożywczą, następnie folia aluminiową. Brzegi formy powinny być szczelnie owinięte, aby nie dostała się podczas pieczenia woda.
Herbatniki łączymy z roztopionym masłem oraz cukrem waniliowym. Wykładamy na spód tortownicy i dociskamy, aby utworzyć równą powierzchnię.
250 g twarogu łączymy ( mikserem ) z 100 g cukru oraz 30 g mąki ziemniaczanej, wcześniej przesianej przez sitko. Następnie cały czas miksując dodajemy resztę sera, cukru oraz po jednym jajku. Na koniec, gdy składniki będą dobrze połączone wlewamy powoli śmietankę oraz dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy na średnich obrotach. Masę wylewamy delikatnie na spód z herbatników. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego z wodą. Wysokość wody powinna sięgać do połowy formy. Pieczemy w temp. 175 C przez 1-1,15 min. Brzegi sernika powinny być lekko zarumienione i odstawać od formy. Gotowy sernik zostawiamy do wystudzenia. Następnie przez noc schładzamy w lodówce.
Truskawki przekrawamy na 4 części i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrami, dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Łyżką lekko miażdżymy owoce, połowa powinna być nienaruszona. Chwilę gotujemy, zbierając łyżką pianę powstającą podczas gotowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3-4 łyżkach zimnej wody. Całość gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Studzimy, następnie wykładamy na środek sernika. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na sernik.