Kuleczki Rafaello to mój nr 1 wśród wszystkich pralinek. Uwielbiam te ze sklepu, ale czasami mam chęć pokusić się i zrobić domowe. Wtedy korzystam właśnie z tego przepisu. Jest banalnie prosty, szybki i nie wymaga dużo pracy. Pralinki wychodzą bardzo słodkie z wyczuwalną białą czekoladą i nutą masła. W tym przepisie koniecznie użyjcie masła, ponieważ każdy składnik jest ważny i wyczuwalny.
Użycie gorszych produktów jakościowo będzie wpływało bardzo na smak i po prostu będą słabe. Uwaga jedna pralinka i mamy dość słodkiego na długi czas. Dlatego nie podawałam przepisu na bardzo dużą ilość chociaż doskonale przechowują się w lodówce.
Koniecznie do pralinek dodaj odrobinę alkoholu może to być rum (biały) lub malibu, wspaniale uwydatni smak i aromat składników.
Wiórki kokosowe można lekko zmielić w malakserze wtedy jeszcze lepiej będą przylegać do kuleczek.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na kuleczki i ciasta Rafaello.
KULECZKI (PRALINKI) RAFAELLO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10-15 kuleczek
- 200 g białej czekolady, dobrej jakości
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka białego rumu/malibu
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- kilkanaście migdałów bez skórki
Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do żaroodpornej miseczki i wkładamy na garnuszek z lekko gotującą się wodą. Powoli roztapiamy czekoladę, aż powstanie jednolita masa. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia i dodajemy masło, rum, ekstrakt. Mieszamy do połączenia wszystkich składników i wkładamy do lodówki, aż masa dobrze zgęstnieje. Po tym czasie bierzemy czubatą łyżkę masy do środka wkładamy obrany migdał i dokładnie obtaczamy w wiórkach. Gotowe pralinki przechowujemy w lodówce.
Ależ one pięknie wyglądają :)
dzięki :)
Rozpusta! Zjadłabym chętnie kilka takich kuleczek :)
Zjadłabym takie cudowności domowe, pewnie są pyszne; )
i mega słodkie :)