Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Pierniczki toruńskie – przepis ze starego zeszytu

Listopad 21, 2014 , 147221 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Receptura pierniczków toruńskich jest zastrzeżona i nikt do końca nie wie z jakich składników i proporcji są wypiekane. Całkiem sporo można się dowiedzieć odwiedzając Toruń i muzeum piernika. Swój przepis znalazłam w starym zeszycie, który bardzo przypominał ten z 1885 roku na piernik.

Pierniczki toruńskie od zwykłych różnią się przede wszystkim rodzajem mąki. Dodajemy żytnią typ 720, a nie jak w zwykłych pszenną. Bardzo ważny jest też miód, najlepszy to lipowy. Po lekkim przesmażeniu miód uzyskuje karmelowy kolor i zabarwia pierniczki. Nie musimy ich przyciemniać dodatkiem kakao.

Pierniczki z tego przepisu, aby były najsmaczniejsze potrzebują nawet miesiąca w chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu. Czas działa na ich korzyść.

Doskonałe nie tylko do jedzenia, ale także do dekorowania lukrem lub wykrawania ludzików piernikowych, a nawet domków.

Moje idealne pierniczki na święta to te lukrowane z odrobiną soku z cytryny.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniczki i pierniki.

pierniczki-toruńskie-przepis

PIERNICZKI TORUŃSKIE, PRZEPIS ZE STAREGO ZESZYTU

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków

  • 500 g mąki żytniej typ. 720
  • 300 g naturalnego miodu, najlepiej lipowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • kieliszek spirytusu, mały

SKŁADNIKI NA BIAŁY LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy i podgrzewamy w piekarniku. Po dotknięciu powinna być ciepła, ale nie gorąca. Miód przelewamy do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika i przesmażamy. Dodajemy do mąki razem z sodą, anyżem, lekko roztrzepanym jajkiem oraz spirytusem. Dokładnie wyrabiamy. Stolnicę lekko oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.

UWAGA: pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale później stają się twarde. Najlepiej jeśli będą trzymane w dosyć chłodnym i wilgotnym pokoju, aby chłonęły wilgoć. Wtedy szybciej zmiękną, ale najlepiej smakują po około miesiącu od upieczenia. Ciasto struchleje i nabierze smaku.

Szybszym sposobem jest zamknięcie pierniczków w szczelnym pojemniku razem z obierkami jabłka lub połówką cytryny (wtedy uzyskają lekko cytrynowy aromat). Wymieniając co 1-2 dni, aż pierniczki zmiękną.

Polewamy lukrem lub polewą czekoladową po tym jak zmiękną. Ewentualnie tylko wierzch, aby spód mógł chłonąć wilgoć.

pierniczki-toruńskie-przepis-1

  • Agnieszka

    Dzień dobry. Chciałabym wypróbować ten przepis, mam tylko pytania – czy spirytus jest niezbędny (w jakim celu się go dodaje), czy można go pominąć, ewentualnie czymś zastąpić ? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Agnieszka.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Hej, poza elementem smakowym i lekkiego nawilżenia w zasadzie spirytus nie gra większej roli. Można zastąpić go np. rumem lub wódką.

  • Joanna

    Pierniki przepyszne. Pewnie tego miesiąca nie przetrwają aby skruszały.

  • Kamil błaszczak

    Z tym ze nie ma oryginalnego przepisu się nie zgodzę. Posiadam oryginalny XVII w. przepis.
    Jedyny problem to proporcje bo w tamtych czasach wszystko robiono na oko. Przepis znajduje się w książce „Compendium medicum auctum” której reprinty można kupić. Jak się poszuka to jest na Internecie np tu http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/fakty-z-twojego-miasta/news-przeczytaj-przepis-na-piernik-sprzed-trzystu-lat,nId,1070631

  • Insulinooporna

    Chciałabym wypróbować Pani przepis, ale mam pytanie czy pierniczki w czasie pieczenia zmienią kształt lub czy trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę, żeby tak się nie stało? Rok temu przed świętami robiłam je z innego przepisu i w czasie pieczenia zniekształciły sie, może za bardzo urosły (?)…

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Z tego przepisu nie powinny zmieniac za bardzo ksztaltu, ale dodatek sody w ciescie sprawia, ze lekko podrosna. Duzo daje takze obserwowanie ich podczas pieczenia, a nie tylko podazanie za podanym w przepisie czasem.

      • Insulinooporna

        Dziękuję bardzo za odpowiedź! Przy okazji chciałam pogratulować świetnego bloga. Jeśli zabieram się za pieczenie to tylko z Pani przepisami, bo dotychczas nie miałam żadnych problemów i zawsze wszystko wychodziło pyszne :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Nie dziękuję bo jeszcze zapeszę ;p

        • Ula

          i jak wyszły pierniczki? pytam bo chce upiec i nie wiem jak się sprawdziły :)

  • Iwona Konturova

    Przez przypadek kupilam make zytnia razowa typ 2000. czy ona tez sie nadaje do pieczenia pierniczkow?!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Niestety jest za cieżka do pierniczków. Możesz ją zużyć do chlebów i do zakwasu

      • Iwona Konturova

        Mieszkam za granica i nie mogę dostać maki żytniej. Czy mogę użyć maki pszennej?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Nie piekłam ich tylko na mące pszennej, ale spróbuj i patrz, aby konsystencja ciasta surowego była jak u mnie na zdjęciach :)

          • Iwona Konturova

            Witam. Upiekłam je z maki pszennej. Nie wiem jakie powinno być ciasto z żytniej ale to było dość suche jak miód wystygł. Jednak ja jestem z siebie zadowolona i uważam ze efekt końcowy jest dobry

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            faktycznie troszke jakby byly suche ale smak jest najwazniejszy :)

Może to Cię zainteresuje