Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Szarlotka królewska

Październik 8, 2015 , 12906 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Cudowna szarlotka królewska na biszkopcie z warstwą jabłek w galaretce oraz bitą śmietaną. Jest to jedna z najdelikatniejszych szarlotek jakie robiłam i jedna z pyszniejszych. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i rewelacyjnie wygląda. Szarlotka nie jest przesłodzona, a warstwy świetnie ze sobą współgrają.

Pamiętaj, aby galaretka była już mocno tężejąca i dopiero wykładaj ją na biszkopt. Unikniesz wtedy wsiąknięcia jej w ciasto. Nawet mocno ścinająca galaretka nawilża biszkopt więc nie ma potrzeby nasączania. Ja do ciasta dodałam 5 dużych jabłek o niezbyt kwaśnym smaku, ale możesz dodać więcej.

Jabłka starte na tarce fajnie smakują w połączeniu z galaretką i czuć ich smak.

Na wierzch bitej śmietany możesz dodać niewielką ilość wiórków kokosowych, prażonych migdałów lub startej białej czekolady. Bardzo dobrze będą współgrać ze smakiem ciasta.

Szarlotka królewska to kolejne ciasto z jabłkami, które uwielbiam i na pewno smak pozostanie na długo w mojej pamięci. Lekkie, pyszne, słodkie i z kilkoma warstwami cudownego smaku. Szarlotki kojarzą się z jesienią, ale ta wersja kojarzy mi się bardziej z letnimi wypiekami. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

szarlotka królewska

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

PRZEPIS NA BISZKOPT:

  • 2 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 2 galaretki agrestowe, proszek
  • 850 ml gorącej wody
  • 5 jabłek, dużych

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru, czubate
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukry i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Za pomocą dużej łyżki dodajemy w kilku partiach przesiane mąki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Tortownicę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do tężejącej galaretki. Dobrze tężejącą galaretkę mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie jabłka i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia galaretki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując na średnich obrotach. Wykładamy na galaretkę i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

szarlotka-królewska
szarlotka-królewska
 
szarlotka-królewska
szarlotka-królewska

Może to Cię zainteresuje