Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik z dżemem (bez jajek)

Grudzień 11, 2017 , 10206 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Piernik z dżemem (bez jajek) oraz bez dodatku miodu. Doskonały dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Szybki, mięciutki i puszysty. Przełożony powidłami i kremem czekoladowym.

Piernik jest bardzo wilgotny nie tylko dzięki dodaniu oleju, ale także dżemu oraz mleka. Jeśli nie używasz mleka krowiego możesz je zastąpić roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.

Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i możesz je wykonać na ostatnią chwilę przed świętami. U mnie przełożony jest powidłami śliwkowymi i kremem czekoladowym. Te dwa smaki doskonale do siebie pasują i łączą z korzennym smakiem piernika. Natomiast możesz je zamienić na krem budyniowy, krem mleczny lub po prostu podać bez przekładania.

Piernik z dżemem (bez jajek) to doskonały pomysł na nadchodzące święta. Goście na pewno będą zachwyceni jego smakiem i puszystą konsystencją. Ciasto w lodówce możesz przechowywać spokojnie przez kilka dni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik bez jajek

PIERNIK Z DŻEMEM (BEZ JAJEK)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 łyżki dżemu np. ze śliwki lub porzeczki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g czekolady deserowej

DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA:

  • 3-4 łyżki np. powideł śliwkowych
  • 3-4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na piernik powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem oraz sodą. Mleko wlewamy do dużej miski, następnie dodajemy olej, dżem oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia.
Keksówkę o wym. 12×25 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy dwa razy. Jedną część smarujemy kremem czekoladowym, natomiast drugą powidłami.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto i zostawiamy na 15 min. do stężenia.

piernik bez jajek
piernik bez jajek
piernik bez jajek
 
piernik bez jajek

  • Aga

    Szału nie ma dosyć zbite, mało puszyste. Jednak wolę piernik z jajkami.

  • paula m

    Zrobilam na święta. Pyszny.

Może to Cię zainteresuje