Znajdź swój przepis

Serowe ciasto z żurawiną

15 grudnia, 2017

Serowe ciasto z żurawiną o niesamowicie pysznym smaku i delikatnej konsystencji. Wilgotna, leciutka i do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam na nadchodzące święta.

Dzięki dodaniu do ciasta serka ciasto spokojnie może poleżeć kilka dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku. Dodałam do ciasta serek śmietankowy z Piątnicy, który jest dosyć zwarty i ciężki. Nie dodawałabym serków o zbyt mocno kremowej konsystencji.

Składniki do ciasta wyjmij dzień wcześniej, aby uzyskały taka samą temperaturę. Ciasta ucierane są podatne na zakalec i koniecznie musisz przestrzegać tej zasady.

Ciasto jest słodkie z wyczuwalna nutą serka, która fajnie przełamana jest przez kwaśną żurawinę. Do ciasta używamy świeżych owoców bądź mrożonych, ale wcześniej jej nie rozmrażamy.

Serowe ciasto z żurawiną uwielbiam i jest to jedna z moich ulubionych babek. Oczywiście zamiennie możesz dodać inne owoce o kwaśnym smaku, ale żurawina jest idealna w okresie świątecznym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

ciasto z żurawiną

SEROWE CIASTO Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 250 g serka śmietankowego, mielonego
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka żurawiny, świeżej
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy serek, cukier, wanilię oraz po jednym jajku. Dodajemy suche składniki i sól i miksujemy tylko do połączenia. Wrzucamy świeżą żurawinę i delikatnie łączymy. Keksówkę o wym. 12×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

ciasto z żurawiną ciasto z żurawiną ciasto z żurawiną ciasto z żurawiną

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne wilgotne i mega szybko się robi!

  2. Ciasto przepyszne! Mięciutkie i wilgotne i 3 dni świeże! Użyłam serka kanapowego z piatnicy, był mocno kremowy i” mazisty”, ale ciacho wyszło wspaniale!

  3. Dagmara M. says:

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie, więc spróbuję zrobić. Zastanawiam się jednak jakiego serka użyć? takiego kanapkowego czy bardziej mascarpone?

    1. Ilovebake says:

      Lepszy będzie kanapkowy :)

  4. Czy może być serek ricotta?

    1. Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x