Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Grudzień 9, 2014 , 22809 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami to doskonały deser dla osób uwielbiających korzenne smaki. Cynamon, imbir i mieszanka przypraw do piernika wspaniałe współgrają z miodem tworząc doskonałą bazę pod marcepan i powidła. Im wcześniej ją zrobimy, tym lepszym smakiem nam się odwdzięczy w święta. Można ją wykonać nawet na dwa miesiące przed Bożym Narodzeniem. Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub owinięty folią w chłodnym pomieszczeniu. Pod wpływem czasu ciasto skruszeje bardziej i stanie się mocno aromatyczne.

Nie polecam do tego przepisu używać gotowej masy marcepanowej. Po pierwsze jest za mało twarda, po drugie za bardzo słodka. Domowy sposób może jest trochę pracochłonny, ale satysfakcja w wykonania całego ciasta od a do z jest bezcenna.

Krajanka jest słodka, korzenna z wyczuwalną nutą powideł śliwkowych. Ważne, aby powidła były dobre jakościowo. Nie kupuj taniej pulpy z marketu. Postaraj się wybrać powidła domowej roboty lub naprawdę dobrej jakości ze sklepu. Doskonale sprawdzą się targi gdzie można wybrać nie tylko dobre owoce, warzywa ale i mąki, powidła i inne wyroby.

Lukier najlepiej smakuje z domieszką alkoholu. Natomiast jeśli nie lubisz lub nie możesz zastąp alkohol np. sokiem z cytryny lub wymieszaj z ciepłą wodą.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.

krajanka piernikowa

KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM I POWIDŁAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 3 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki miodu, płynnego
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych orzechów np. laskowych, migdałów lub włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA PASTĘ MIGDAŁOWĄ:

  • 1 1/2 szklanki migdałów (bez skórki)
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA MASĘ MARCEPANOWĄ:

  • ok. 280 g pasty migdałowej z przepisu powyżej lub gotowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej

 SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki białego rumu lub koniaku

 DODATKOWO:

  • ok. 100 g powideł śliwkowych

Migdały na pastę przekładamy do malaksera i dokładnie mielimy. Następnie mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy białko, sól oraz ekstrakt migdałowy. Wyrabiamy dokładnie, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i masa stanie się dosyć twarda. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Schłodzoną pastę migdałową rozcieramy razem z cukrem, następnie dodajemy żółtka, mleko, sok z owoców, esencję i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.

Mąkę na piernik przesiewamy razem z sodą, proszkiem i mieszamy z solą, orzechami i skórką kandyzowaną. Miód, masło, cukier i przyprawy podgrzewamy do połączenia wszystkich składników (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Do maki dodajemy jajko i chwilę mieszamy, następnie przelewamy masę miodową i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek miski.

Ciepłe ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowaną cześć ciasta na dno formy. Zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony ciasta wykładamy marcepan, następnie wykładamy powidła. Przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, dociskając brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min następnie smarujemy lukrem wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia, następnie owijamy folią i przechowujemy w chłodnym miejscu do świąt.

krajanka piernikowa
krajanka piernikowa
krajanka piernikowa

Komentarze

  • Odpowiedz Klaudia Grudzień 10, 2015 at 20:07

    Chciałam zapytać szklanki, o jakiej pojemności Pani używa

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 10, 2015 at 20:09

      250 ml :)

  • Odpowiedz Sandra Grudzień 14, 2014 at 12:05

    Ile dni przed świętami najlepiej upiec krajankę?

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 14, 2014 at 12:29

      najlepiej już ją upiec i trzymać do świąt zawiniętą w chłodnym miejscu

  • Odpowiedz gin Grudzień 10, 2014 at 23:06

    O mniam, to mi się podoba :) Zapisuję przepis :)

  • Odpowiedz Angie Grudzień 9, 2014 at 18:56

    Fantastycznie wygląda! Jest idealna na święta; )

  • Odpowiedz wedelka Grudzień 9, 2014 at 12:04

    Robiłam tą krajankę kilka lat temu. Z tego co pamiętam była bardzo smaczna i niesamowicie słodka :)

    • Odpowiedz Ilovebake Grudzień 9, 2014 at 12:21

      dokładnie taka jest :)

    Dodaj komentarz