Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Mazurki, Wielkanoc

Kokosowy mazurek na waflach – przepis

Marzec 23, 2013 , 13203 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kokosowy-mazurek-na-waflach-1

Bardzo prosty  w wykonaniu mazurek na waflach, którego nie należy piec. Mocno kokosowy, z delikatną nutą alkoholu. Bazą mazurka nie jest ciasto kruche, a wafle, które tworzą ciekawszą wersję na święta.  Inspiracja z serwisu polki. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 2 duże, kwadratowe wafle
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych ( można uprażyć )
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki ajerkoniaku lub likieru malibu
  • kilka kulek Rafaello do dekoracji

Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody, na nim ustawiamy szklaną miseczkę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, w ten sposób czekolada się roztopi na parze.

Masło ucieramy na puch i dodajemy powoli lekko przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy wiórki oraz alkohol i ponownie miksujemy do połączenia.

Wafle przekrawamy nożem na pół uzyskując 4 części. Niewielką część kremu zostawiamy na wierzch, a resztą przekładamy wafle. Owijamy folią spożywczą, na waflach układamy deskę do krojenia i obciążamy ją z obu stron np. garnkiem wypełnionym niewielką ilością wody, aby masa i wafle dokładnie się ze sobą połączymy. Zostawiamy na ok. godzinę lub dwie.

Po tym czasie smarujemy wierzch pozostałym kremem i dekorujemy kuleczkami Rafaello lub według uznania innymi dekoracjami. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje