Gofry to deser, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Koniecznie powinny być gorące i z dodatkiem bitej śmietany, dżemu lub świeżych owoców. Zakupioną przeze mnie foremkę do gofrów przetestowałam i stwierdzam, że niczym nie różnią się od tych wypiekanych z maszynki. Wspaniałe na śniadanie, obiad i kolacje. Gofry z tego przepisu wychodzą maślane z wyczuwalnym smakiem jajecznym ( może dlatego, że używam wiejskich jajek ). Przepis : yuppiechef. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 8 szt
- 240 g mąki tortowej
- 110 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 410 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Masło roztapiamy i łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łączymy z cukrem oraz solą. Dodajemy do masy i mieszamy, aż będzie jednolita i gładka. Gotowe ciasto przelewamy do silikonowych foremek przeznaczonych do gofrów, wypełniając je prawie po brzegi. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10 min. Po tym czasie wyciągamy z foremki gorące gofry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 5-8 min, aż będą zarumienione. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego.
Zrobiłam. I chyba za dużo tłuszczu jest w przepisie bo dosłownie bulgotały i nie chciały się upiec, więc piekłam je 30 min.