Jak uratować zwarzony krem? – 3 sposoby


Zwarzony krem to zmora każdej osoby, która chociaż raz piekła tort lub ciasto z kremem. Czasami zdarzało mi się, że pomimo składników o tej samej temperaturze krem i tak potrafił się nie udać. Pomimo tej zasady bardzo ważne jest użycie dobrej jakości produktów. Nie warto oszczędzać i wybieraj dobrej jakości masło.

Jeśli wykonujesz ciasto z kremem i chcesz, aby masa miała doskonały smak nie kupuj margaryny. W tym wypadku po prostu smak będzie o wiele słabszy, a ciasto nie będzie miało odpowiedniego smaku, konsystencji i aromatu. Nawet najlepsza margaryna nie jest w stanie zastąpić masła.

Jeśli planujesz ciasto z kremem wystarczy, że dzień wcześniej lub na kilka godzin przed wyciągniesz je z lodówki.

Nie masz czasu i chcesz, aby szybko złapało cieplejszą temperaturę? Pokrój masło w drobną kosteczkę i po około godzinie lub nawet pół będzie gotowe do ucierania.

JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM MAŚLANY-  3 SPOSOBY:

 Przed wykonywaniem kremu na bazie masła pamiętaj, aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę (najlepiej pokojową).

Używaj tylko dobrych jakościowo składników.

1. Przełóż zwarzoną masę do garnuszka lub miski żaroodpornej i ustaw nad rondelkiem z gotującą się lekko wodą. Cały czas mieszaj, pod wpływem podgrzewania przez parę wodną krem zacznie mieć jednolitą konsystencję. Schłodzić masę w lodówce do stężenia.

2. Masę można uratować dodając około 3 łyżek wrzącej wody, cały czas miksując.

3. W oddzielnej miseczce utrzeć 1/4 kostki masła i chwilę zmiksować, następnie powoli dodawać do niego zwarzony krem

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta i ciastka z kremem.

jak-uratować-zwarzony-krem-maslany

 

wydrukuj teraz