Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym, przepis

Kwiecień 13, 2015 , 42955 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Czas zaraz po świętach to dla mnie zawsze moment kiedy zamykam pewne sprawy w mojej głowie i zaczynam planować nowe wymagania wobec siebie. Piszę wymagania ponieważ potrafię naprawdę dużo stawiać sobie zadań do wykonania. Niestety czasami zbyt dużo, ale tak jest często u osób, które nie były za bardzo chwalone. Po świętach często mamy lodówki zaopatrzone na kilka dni, a nawet tydzień lub dwa. Ja niestety nie umiem, aż tak długo wytrzymać bez pieczenia i wykombinowałam tym razem rogaliki. Mogę o nich jedynie napisać, że są bardzo delikatne i lekkie. Nadzienie jest mocno śmietankowe i według mnie nie przesłodzone.

Odkrycie rogalików drożdżowych z innym nadzieniem niż dżemem czy marmoladą było jak wybawienie. Można je robić z przeróżnymi kombinacjami i ciągle chce się testować jeszcze inne smaki. Natomiast te rogaliki i nadzienie serowo-budyniowe przypadło mi do gustu szczególnie, ponieważ jest lekkie i nieprzesłodzone.

Budyń stabilizuje serek, aby nie wypłynął z rogalików i po upieczeniu fajnie zastyga tworząc gęsty krem. Rewelacyjnie smakują z cukrem pudrem lub polukrowane, ale koniecznie o smaku cytrynowym. Szklanka mleka i nie ma lepszego smaku, który tak bardzo przypomina domowe zacisze.

Dom to zapachy, dom to rodzina, dom to osoby dla, których warto robić takie cuda. Pozdrawiam.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na rogaliki drożdżowe lub kruche.

rogaliki-drozdzowe-nadziewane

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM SEROWO-BUDYNIOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml mleka, ciepłego
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SEROWO-BUDYNIOWE:

  • 250 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 25 g budyniu śmietankowego (proszek)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder lub lukier

Drożdże świeże lub suche mieszamy w 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia, około 15 min. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy resztę cukru, sól, lekko roztrzepane jajko i żółtko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe ciepłe mleko i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na 5 min. Następnie wyrabiamy dolewając co chwila olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz.).
Serek miksujemy razem z żółtkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz przesianym proszkiem budyniowym.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na placek grubości ok. 0,5 mm. Za pomocą noża lub rolki do pizzy wykrawamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy od szerszej do węższej strony. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 30 min do napuszenia. Po tym czasie smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25 min do lekkiego zarumienienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.

rogaliki-drozdzowe-serowo-budyniowe-2

rogaliki-drozdzowe-nadziewane-1

rogaliki-drozdzowe-krok-po-kroku

  • Anna Agnieszka Zawislak

    Ja zrobiłam dziś, o godzinie 15.30 i już prawie wszystkie skończone

  • http://www.poezja-smaku.pl/ Natalia

    Jakie one cudne!

  • Ania V. Tosik

    Upieklam wczoraj. Dla mnie super.

  • ewa

    Witam, który serek będzie najlepszy philadelfia, mascarpone czy może „moj ulubiony” ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja uzylam philadelphia i byly pyszne :-)

Może to Cię zainteresuje