Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche

Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane

Kwiecień 15, 2015 , 697022 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Dlaczego piszę o tych ciastkach, że są najbardziej kruche? Bo nigdy wcześniej nie jadłam tak kruchych, domowych ciastek. Co prawda przypominam sobie kiedyś ciasteczka maślane, kruche i dobre jakościowo, ale nie były one domowe i nie były polskie. Trafić na dobre jakościowo ciasteczka, które nie będą twarde przez dodany tłuszcz to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Natomiast zrobienie ciastek z tego przepisu w domu to po prostu bajka. Nie dość, że przygotowujemy ciasto w mig (co prawda trzeba mu dać się schłodzić, ale można wtedy poczytać książkę), to jeszcze wychodzi nie mała porcja ciastek. Cały sekret dlaczego są one bardziej kruche od innych to jeden składnik.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych (oprócz naszej ulubionej biedronki). Mąką jest w podobnej cenie jak zwykła tortowa. Jej konsystencja nie przypomina w niczym zwykłej mąki, może oprócz białego koloru. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Mąka to nie wszystko choć jest sercem przepisu. Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu. Będą mniej smaczne, nie będą miały maślanego aromatu i smaku.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez 2 tyg.

Ciastka idealne dla dzieci, nie tylko ze względu na chrupkość, ale zawierają na pewno o połowę mniej cukru niż sklepowe. Nie wspominając o tym, że są wykonywane tylko na naturalnych składnikach.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA, NAJLEPSZY – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

  • Aleksandra Strzałkowska

    Wyglądają bardzo smakowicie, napewno wypróbuję ten przepis :)

  • Marlena

    Czyli zgadłam… :) Mogę się podzielić przepisem na kruche ciasto z krupczatką …idealne do szarlotki :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      dawaj :)

    • A@onet.pl

      A gdzie przepis na ciasto na szarlotke?

      • Marlena

        A przepis trochę wyżej…:)

  • Marlena

    Myślę , że z tego przepisu ciasteczka też będą idealne… :)

  • Marlena

    1,5 szkl mąki krupczatki, 1,5 szkl mąki luksusowej, 2 jaja całe + 3 żółtka gotowane, 250g masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, 3/4 szkl drobnego cukru, łyżeczka proszku do pieczenia ( do tarty, babeczek – nie dodaję proszku ) . Ciasto zagnieść jak każde kruche i godzinkę w lodówce odpoczywa :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      niedlugo bede robila babeczki to zrobie na tym przepisie dzieki:)

      • Marlena

        Babeczki bez proszku… :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Oki :-)

      • Marlena

        szarlotka wychodzi idealnie …bez podpiekania spodu

  • Ben

    upiekłem przed chwilą.PYSZNE!naturalne,maślane,bez chemii

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      super:) pozdrawiam

  • dasyppah_

    Zrobiłam dzisiaj, wyszły naprawdę cudowne, skromnie mówiąc

  • Soul

    Witaj :) Już od jakiegoś czasu korzystam z Twoich przepisów, ale dopiero teraz ośmieliłam się coś napisać. Ciasteczka są przepyszne, kruche, delikatne, nie za słodkie. I przede wszystkim – długo utrzymują świeżość, zamknięte w pojemniczku po kilku dniach są takie same jak po upieczeniu. Dziękuję za super przepis. Na pewno jeszcze się odezwę pod jakimś innym przepisem ;)
    Pozdrawiam,
    Soul.

  • Dolores

    Upiekłam wczoraj:) wyszły cudownie kruche, delikatne i pyszne:) polecam do nich dżem pomarańczowy. Strona świetna, bedę zaglądać i korzystać jeszcze nie raz. Wesołych Świąt!

  • Justyna

    Wyszła śpiąca podwójna porcja i zaraz nie będzie.Niebo w gębie . Nawet na diecie się skusiłam. Mniam

  • anna

    czy może być mąka pszenna zamiast krupczatki? jestem teraz w kraju gdzie nie ma innej maki oprocz pszennej lub kukurydzianej i bardzo chciałabym upiec te ciasteczka

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Moze, ale ciasteczka beda mniej kruche

  • Mamma

    Ciastka rzeczywiście bardzo kruche, nawet za bardzo:( ale smak doskonały, dokładnie taki, jaki pamietam z dzieciństwa :)

  • Anna

    A czy można chłodzić trochę krócej, ale w zamrażalniku? Dzieci się niecierpliwią… ????

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Minimum jedna godzinę muszą się pochlodzic :)

      • Anna

        Godzinę w zamrażalniku? Obiecałam trzy i czterolatce pieczenie ciasteczek i nijak nie chcą dwie godziny czytać ????

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          W lodowce :) Niestety muszą poczekać jeśli mają być pyszne i chrupiące :) nauka cierpliwosci ;)

          • Anna

            Chłodziłam pół godziny w lodówce i pół w zamrażalniku. Wyszły pyszne. Coś czuję, że to dzisiejszy obiad moich dzieci ???? Na pewno jeszcze skorzystamy z tego przepisu!

  • http://kosmal-kwiatkowski.pl/ kosmal

    Kruche są smaczne, ale się kruszą za bardzo… :P Podejrzewam, że mi by wyszły bardzo twarde i ciężko by było ułamać nawet okruch :D
    Nie wiedziałem, że są takie proste do przygotowania. No to już wiem, co trzeba zrobić, żeby wyszło jak należy :D Nie jestem panią Gessler, ale coś już tam potrafię.

  • Sabina

    To najlepsze ciastka jakie jadłam,są bardzo kruche i pyszne. Moja rodzina je uwielbia :)

  • Helena S.

    Koniecznie muszę wypróbować :-) Kocham kruche ciasteczka i wciąż szukam tego idealnego przepisu. Z krupczatką zaznajomiłam się już dość dawno. Zazwyczaj dodawałam ją tylko do kruchych ciast, aż do momentu, kiedy odkryłam, że najpyszniejsze cieniutkie chruściki wychodzą właśnie dzięki dodaniu krupczatki. Wierzę w jej „cudowne” właściwości ;-) Pozdrawiam :-)

  • Justyna

    Ciastka są pyszne! Następnego dnia już ich właściwie nie było :) są bardzo kruche, ale nie kruszą się mocno. Nie są też za słodkie.
    Wielkie dzięki za super przepis!

  • Monika Cyprys

    Dzień dobry,
    Czy zamiast na 2-3 godziny mogę zostawić ciasto w lodówce na dłużej, około 10 godzin – i dopiero wałkować i wypiekać?
    Dziękuję!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jak najbardziej :)

  • Marta

    Co zrobiłam nie tak? bo ciasto strasznie mi kruszylo jak chciałam rozwałkować.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Prawdopodobnie było za mało wilgotne. Robiłaś go na bazie masła czy margaryny?

  • Agata

    Witam czy mogę dodać śmietanę 18?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Można :)

  • Kasia

    Czy zółtka mają bć gotowane?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Żółtka mają być surowe :)

  • Weronika

    Czy moglabym zamienić na inną mąkę np. ziemniaczaną?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie zamieniałabym na mąkę ziemniaczaną, ponieważ mogą mieć dziwny posmak pomimo, że w konsystencji będą kruche i dosyć sypkie.

  • sylwia

    Bez proszku do pieczenia?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie ma potrzeby dodawać proszku :)

  • Kasia. G

    Chcialabym te ciastka przeslac dzieciom w paczuszce. Maja szanse doleciec w calosci, skoro sa b kruche, czy bezpieczniej uzyc innej maki zamiast krupczatki, aby byly mnej kruche? Pytam, bo nie mam pojecia, jak bardzo sa kruche.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli nie będą „latać” w opakowaniu lub puszce to na pewno dolecą całe :) Natomiast jeśli chcesz możesz dodać mąki tortowej i krupczatki pół na pół :)

  • Bianka

    Jak długo mogę przechowywać surowe ciasto w lodowce? Wyszła duza porcja, podzieliłam na dwie kulki, jedna wypiekam a druga chciałabym za 4-5dni. Wytrzyma? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W lodówce trzymałabym około 2-3 dni, natomiast ciasto możesz na dłużej po prostu zamrozić.

  • nina

    Witam. Szklanka w tym przepisie to 200 ml czy 250 ml? Z góry dziękuję za odpowiedź

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      250 ml :)

  • Natalia

    Świetny przepis!! Ciasteczka pyszne! Polecam i pozdrawiam :)

  • Karola

    hej, uwielbiam Twoje przepisy, a szczególnie ten na te maślane ciastka <3 chcę zrobić tartę właśnie na kruchym cieście i zastanawiam się czy mogę użyć tego przepisu, żeby zrobić ten kruchy spód?
    z góry dziękuję za odpowiedź, bardzo mi zależy, żeby moja tarta była pyszna
    pomóż <3

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Boje się, że może być za kruchy. Dodaj 2 szklanki maki krupczatki i jedną szklankę tortowej :) powinno byc ok

  • A M-C

    Upiekłam z podwójnej porcji.
    Dziękuję za przepis -REWELACJA ☺☺☺
    Gorąco polecam ❤❤❤❤❤❤

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

  • Sylwia Tkacz

    Te ciasteczka są rewelacyjne :D Zrobiłam małą zmianę – dałam 200g masła i zamiast trzech szklanek krupczatki dałam dwie i jedną tortowej – wyszły pyszne. Długo szukałam przepisu na idealne ciasteczka i w końcu znalazłam, wielkie dzięki <3

  • Kinga

    Co mozna dodać zamiast śmietany 12 %?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tutaj śmietany niestety bym nie zamieniała :)

  • Małgorzata Wilczek

    Dziękuję za najlepszy przepis na ciasteczka.Polecam

  • Hania Gerth

    Ciasteczka przepyszne <3 Polecam serdecznie :)

  • Hania Gerth
    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Cudne :)

Może to Cię zainteresuje