Kruche ciastka z tego przepisu są najlepsze jakie jadłam do tej pory. Bardzo delikatne, maślane i rozpływające się w ustach.
Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.
Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu.
Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.
Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez tydzień.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.
KRUCHE
CIASTKA
MAŚLANE
SKŁADNIKI
NA
CIASTO:
ILOŚĆ:
ok.
40
ciastek
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Komentarze
Te ciasteczka są genialne. Robię je od 5 lat. Miksuję czasem przepis i dodaję przyprawę piernikową albo zamiast polowy szklanki mąki kakao. Wychodzą przepyszne. ????
Te ciasteczka są genialne. Robię je od 5 lat. Miksuję czasem przepis i dodaję przyprawę piernikową albo zamiast polowy szklanki mąki kakao. Wychodzą przepyszne. ????
Możesz zrobić całkowicie ze zwykłej
Jeśli będziesz piekła z tym cukrem to można posmarować lekko roztrzepanym białkiem
jeśli po to można zrobić płynny lukier