Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tłusty czwartek

Karnawałowe kokardki

Styczeń 15, 2016 , 19724 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Karnawałowe kokardki to nowa odsłona ciasta, które przygotowujemy na faworki. Pięknie wyglądają i co ważniejsze są prostsze w formowaniu od tych tradycyjnych.

Ciasto, aby miało pęcherzyki powietrza należy je dobrze „zbić” wałkiem. Wtedy ciasto napowietrzamy i podczas smażenia ukazują się duże wybrzuszenia.

Karnawałowe kokardki powinny być bardzo kruche. Uzyskasz to dzięki bardzo cienkiemu rozwałkowaniu ciasta. Ja wałkuję do momentu, aż przez ciasto będzie lekko prześwitywać blat stołu lub stolnica.

Formowanie ciasta jest bardzo proste. Bierzemy kawałek ciasta i za pomocą dwóch palców środek ciasta przyciskamy do wewnątrz tworząc kształt kokardki. Ważne, aby zrobić to dosyć mocno w innym wypadku podczas smażenia kokardki mogą nam się rozwijać.

Karnawałowe kokardki polecam dla osób, które szukają nowości w kuchni i nie chcą przyrządzać klasycznych faworków. Tym kształtem na pewno zaskoczysz każdego.

Koniecznie podawaj je z cukrem pudrem. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, ale na drugi dzień także są smaczne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.

karnawałowe-kokardki

KARNAWAŁOWE KOKARDKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 duże talerze

  • 350 g maki tortowej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki masła lub margaryny, zimnego
  • 4 łyżki spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (ewentualnie malakserem). Następnie szybko zagniatamy ciasto. Wałkiem uderzamy ciasto, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza (będą miały ładne wybrzuszenia). Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kawałki o wym. 7 x 6 cm. Każdy kawałek ściskamy palcami do środka tworząc kształt kokardki. Olej najlepiej rzepakowy mocno podgrzewamy i smażymy kokardki na lekko złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.

karnawałowe-kokardki
karnawałowe-kokardki
karnawałowe-kokardki

  • karola

    Czy zamiast spirytusu może być wódka? Czy wogole można pominąć alkohol?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Moze byc wodka :)

      • http://www.karmadesignstudio.pl Karma

        Może być też ocet, albo rum. A do smażenia można też dodawać smalec, nabierają fajnego smaczku ;) Przepisów jest sporo. Z takich różnic jeszcze, to wiele razy robiłam też bez śmietany, ale z większą ilością jajek. O dziwo były bardziej kruche. Niektórzy wstawiają też na pół godziny do lodówki. Ale każdy finalnie dobry ;)

  • Jolanta Szyndlarewicz

    Uroczo się prezentują:)

  • Irena Fs

    wygląda super

  • kucharska.a.m

    ładne :-) jak długo trzeba tym wałkiem okładać ciasto?

Może to Cię zainteresuje