Znajdź swój przepis

Kostka cappuccino

16 stycznia, 2017

Ciasto kostka cappuccino to jedno z lepszych przepisów na przekładańca jakie znam. Pyszny krem cappuccino, kokosowa beza oraz puszysty kakaowy biszkopt. Ciasto jest niezwykle delikatne w konsystencji, ale z drugiej strony o dosyć wyrazistych smakach. Nie jest trudne, aczkolwiek wymaga trochę czasu na przygotowanie.

Biszkopt jest leciutki, puszysty o kakaowym smaku. Pieczemy go w kwadratowej blaszce lub jak wolisz w tortownicy. Dzielimy na dwie części i nasączamy ponczem o smaku kawy przez co nie jest suchy.

Krem jest na bazie kremówki z dodatkiem cappuccino. Leciutki, delikatny i szybki w przygotowaniu. Ja dodałam cappuccino o smaku czekoladowym , ale możesz użyć np. smaku orzechowego lub innego ulubionego.

Beza o smaku kokosowym jest słodkim dopełnieniem całego ciasta. Beza po upieczeniu w środku jest piankowa i leciutka.

Kostka cappuccino to bogate w smaku ciasto o niezwykle pysznych warstwach. Idealne dla osób, które uwielbiają lekko kawowe ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kostka cappuccino

KOSTKA CAPPUCCINO

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek cappuccino (proszek) np. czekoladowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki razem z kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy suche składniki w kilku porcjach. Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie naruszyć piany zbyt mocno. Formę o wym. 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy gotowe ciasto i wierzch lekko wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na zabezpieczoną podłogę lub blat kuchenny z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie.
Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na pół.
Białka w temp. pokojowej ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, przesianą mąkę oraz wiórki. Krótko miksujemy i wykładamy do formy o podobnych wymiarach co biszkopt. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C i od razu po włożeniu bezy zmniejszamy do 130 C. Pieczemy przez około godzinę. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cappuccino. Na koniec dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy.
Jeden blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki wymieszane razem). Wykładamy 1/3 kremu cappuccino, nakładamy bezę oraz drugą część kremu. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i wykładamy ostatnią część kremu. Wkładamy do lodówki na całą noc. Na godzinę przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Zostawiamy na około 15 min do stężenia.

ciasto kostka cappuccino ciasto kostka cappuccino ciasto kostka cappuccino ciasto kostka cappuccino ciasto kostka cappuccino

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Katarzyna says:

    Fantastyczny przepis. Ciacho jest przepyszne, lekkie i kawowe. Uwielbiam przepisy od Pani. Pozdrawiam ????????❤

  2. Katarzyna K. says:

    Witam, proszę o pomoc i radę. Kostka cappuccino jest pyszna. Popełniłam jednak jakiś błąd robiąc krem – po wlaniu żelatyny część kremu była luźna, a w części związała się w takie grudy duże. Nie wiem czy źle wymieszałam czy może powinnam ją lać powoli i mieszać od razu. Dodam, że musiałam pogrzać żelatynę w kąpieli wodnej ponieważ ścięła się zanim ubiłam śmietanę i może to miało wpływ. Pozdrawiam

    1. Prawdopodobnie temp. żelatyny i kremówki była inna i dlatego Ci się ścięła. Kremówka powinna być zimna, natomiast żelatyna płynna, ale nie ciepła. Zawsze dodajemy miksując i powoli wlewając całość.

    2. Katarzyna K. says:

      Dziekuję bardzo, będę probowała dalej bo ciasto jest pyszne (mimo moich niedoróbek technicznych :) pozdrawiam

    3. :) dzięki

    4. Katarzyna K. says:

      W drugim podejściu krem się udał – uwzględniłam wszytkie sugestie ???? Ciasto zachwyca wszystkich domowników. Pozdrawiam

    5. Ilovebake says:

      Super :)

  3. kosmetasia says:

    Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Ciasto wygląda cudownie, chciałabym je zrobić prawie natychmiast, ale mama nie lubi niczego, co smakuje kokosem… :(

    1. Możesz zastąpić np. drobno zmielonymi płatkami migdałowymi lub upiecz samą beze :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x