Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Kostka cappuccino

Styczeń 16, 2017 , 5617 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kostka cappuccino to jedno z lepszych przepisów na przekładańca jakie znam. Pyszny krem cappuccino, kokosowa beza oraz puszysty kakaowy biszkopt. Ciasto jest niezwykle delikatne w konsystencji, ale z drugiej strony o dosyć wyrazistych smakach. Nie jest trudne, aczkolwiek wymaga trochę czasu na przygotowanie.

Biszkopt jest leciutki, puszysty o kakaowym smaku. Pieczemy go w kwadratowej blaszce lub jak wolisz w tortownicy. Dzielimy na dwie części i nasączamy ponczem o smaku kawy przez co nie jest suchy.

Krem jest na bazie kremówki z dodatkiem cappuccino. Leciutki, delikatny i szybki w przygotowaniu. Ja dodałam cappuccino o smaku czekoladowym , ale możesz użyć np. smaku orzechowego lub innego ulubionego.

Beza o smaku kokosowym jest słodkim dopełnieniem całego ciasta. Beza po upieczeniu w środku jest piankowa i leciutka.

Kostka cappuccino to bogate w smaku ciasto o niezwykle pysznych warstwach. Idealne dla osób, które uwielbiają lekko kawowe ciasta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kostka cappuccino

KOSTKA CAPPUCCINO

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek cappuccino (proszek) np. czekoladowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki likieru Amaretto (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki razem z kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki mieszamy suche składniki w kilku porcjach. Mieszamy bardzo delikatnie, aby nie naruszyć piany zbyt mocno. Formę o wym. 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy gotowe ciasto i wierzch lekko wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na zabezpieczoną podłogę lub blat kuchenny z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie.
Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na pół.
Białka w temp. pokojowej ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, przesianą mąkę oraz wiórki. Krótko miksujemy i wykładamy do formy o podobnych wymiarach co biszkopt. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C i od razu po włożeniu bezy zmniejszamy do 130 C. Pieczemy przez około godzinę. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cappuccino. Na koniec dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy.
Jeden blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki wymieszane razem). Wykładamy 1/3 kremu cappuccino, nakładamy bezę oraz drugą część kremu. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i wykładamy ostatnią część kremu. Wkładamy do lodówki na całą noc. Na godzinę przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Zostawiamy na około 15 min do stężenia.

ciasto kostka cappuccino
ciasto kostka cappuccino
ciasto kostka cappuccino
ciasto kostka cappuccino
ciasto kostka cappuccino

  • https://www.kosmetasia.blogspot.com kosmetasia

    Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Ciasto wygląda cudownie, chciałabym je zrobić prawie natychmiast, ale mama nie lubi niczego, co smakuje kokosem… :(

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Możesz zastąpić np. drobno zmielonymi płatkami migdałowymi lub upiecz samą beze :)

  • Katarzyna Kocowicz

    Witam, proszę o pomoc i radę. Kostka cappuccino jest pyszna. Popełniłam jednak jakiś błąd robiąc krem – po wlaniu żelatyny część kremu była luźna, a w części związała się w takie grudy duże. Nie wiem czy źle wymieszałam czy może powinnam ją lać powoli i mieszać od razu. Dodam, że musiałam pogrzać żelatynę w kąpieli wodnej ponieważ ścięła się zanim ubiłam śmietanę i może to miało wpływ. Pozdrawiam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Prawdopodobnie temp. żelatyny i kremówki była inna i dlatego Ci się ścięła. Kremówka powinna być zimna, natomiast żelatyna płynna, ale nie ciepła. Zawsze dodajemy miksując i powoli wlewając całość.

      • Katarzyna Kocowicz

        Dziekuję bardzo, będę probowała dalej bo ciasto jest pyszne (mimo moich niedoróbek technicznych :) pozdrawiam

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          :) dzięki

          • Katarzyna Kocowicz

            W drugim podejściu krem się udał – uwzględniłam wszytkie sugestie ???? Ciasto zachwyca wszystkich domowników. Pozdrawiam

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            Super :)

Może to Cię zainteresuje