Znajdź swój przepis

Muffinki z rabarbarem

26 maja, 2017

Muffinki z rabarbarem i kruszonką to bardzo prosty deser, który doskonały jest na przeróżne okazje i przyjęcia. Muffinki są niesamowicie pyszne z mnóstwem rabarbaru w środku i niezwykle chrupiącą kruszonką.

Rabarbar jest doskonały do słodkich wypieków, dzięki temu, że jest kwaśny i świetnie kontrastuje ze słodkim.

Rabarbar możesz wcześniej obrać ze skórki lub po prostu pokroić na cienkie plasterki. Koniecznie na 30 minut przed pieczeniem zasyp go cukrem waniliowym, aby puścił sok. Mamy wtedy pewność, że przez rabarbar nie powstanie w cieście zakalec.

Muffinki z rabarbarem z tego przepisu po prostu uwielbiam. Nie jest to typowy smak muffinek. Lekko cytrynowe, kwaśny rabarbar zatopiony w słodkim cieście i „kropka na i” kruszonka. Niezwykle chrupka, krucha i delikatna zarazem.

Muffinki na drugi dzień są jeszcze lepsze i można je przechowywać nawet do kilku dni. Jeśli lubisz bardzo słodkie muffinki można je dodatkowo polać lukrem np. cytrynowym. Natomiast dla mnie są i tak przepyszne i zniknęły w mig.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.

muffinki-z-rabarbarem

MUFFINKI Z RABARBAREM

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: 12 muffinek

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka, duże
  • 115 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Rabarbar kroimy na cienkie plasterki (duże łodygi przekrawamy jeszcze wzdłuż) i zasypujemy cukrem, zostawiamy na 30 min.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
Masło rozpuszczamy razem z cukrem i zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka, sok z cytryny, skórkę, sól oraz suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, aż powstanie kruszonka. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy do 1/2 wysokości ciastem. Na koniec oprószamy kruszonką i wkładamy do piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 20-25 min. do zarumienienia.

muffinki-z-rabarbarem muffinki-z-rabarbarem muffinki-z-rabarbarem muffinki-z-rabarbarem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast rabarbaru można do tego przepisu użyć truskawek?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale na blogu jest rowniez przepis na mjuffinki z truskawkami :)

  2. Angelika says:

    Pani muffiknki zrobiłam wczoraj. Pyszne. Bardzo szybciutkie. A do tego rabarbar ze swojego ogródka .Pycha . :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x