Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka z płatkami owsianymi

Październik 19, 2017 , 6401 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Zdrowa szarlotka z płatkami owsianymi i dużą ilością jabłek oraz cynamonu. Rewelacyjna w sezonie jesiennym do przemycenia cennych składników w deserze szczególnie dla dzieci. Doskonała na gorąco z bitą śmietaną, serkiem mascarpone lub gałką lodów waniliowych.

Ciasto przypomina troszeczkę ciasto kruche, ale do środka dodajemy jeszcze płatki owsiane i przygotowujemy identycznie jak kruszonkę. W efekcie uzyskujemy chrupiące ciasto ze zdrowym dodatkiem płatków owsianych.

Do szarlotki najlepiej będą pasowały kwaśne odmiany jabłek. Uzyskamy wtedy efekt nie przesłodzonej szarlotki, jabłka będą dawały fajny kontrast smakowy dla dosyć słodkiego ciasta.

Szarlotka z płatkami owsianymi to doskonała propozycja dla osób uwielbiających ciasta z jabłkami i szukających nowych smaków. Nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania i spokojnie możesz ją wykonać nawet wspólnie z dziećmi.

TUTAJ znajdziesz przepis na inne ciasta z jabłkami.

szarlotka owsiana

SZARLOTKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g masła, zimnego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy płatki, proszek, sól oraz kawałki zimnego masła. Za pomocą siekaczki do ciasta kruchego, malaksera lub dłoni rozdrabniamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Na dno wsypujemy połowę ciasta i dociskamy, aby stworzyła równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. wyjmujemy, zostawiamy do lekkiego przestudzenia i oprószamy kaszką manną.
W tym czasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na dosyć cienkie plasterki. Oprószamy jabłka i mieszamy dokładnie.
Wykładamy jabłka na podpieczony spód i  obsypujemy pozostałym ciastem. Wierzch oprószamy cynamonem wymieszanym z cukrem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min.

szarlotka owsiana
szarlotka owsiana
szarlotka z płatkami owsianymi
szarlotka owsiana
szarlotka owsiana

  • Borubar

    Cukier trzcinowy to nie jest zbyt szczęśliwa nazwa na sacharozę, bo w naszej strefie klimatycznej cukier trzcinowy produkuje się z buraków. Jeśli potrzeba dokładnych określeń na rodzaj cukru, napisanie cukier buraczany było by właściwsze.

  • zlapinska
  • Klara

    Czy można zastąpić masło margaryną czy jest ona za miękka na tę kruszonkę?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Powinna być dobra :)

      • Klara

        Dziękuję :)

  • http://codojedzenia.pl/ Malgorzata Haggu

    Fajnie, że używasz masła. Nie cierpię ciasta z margaryną!

Może to Cię zainteresuje